Kezdőlap Kecskemét Iron Maiden összkiadás.

Iron Maiden összkiadás.

Újra támad a Vas Szűz.

2019. nyarán újabb 4 Iron Maiden lemez hangzásban feljavított változata – a ’Brave New World’, a ’The X Factor’, a ’Virtual XI’ és a ’Fear Of The Dark’– kerül forgalomba, valamint a ’Fear Of The Dark’ gyűjtői kiadása is kapható lesz korlátozott példányszámban, sorszámozva, digipak csomagolásban.

A Warner hanglemezkiadó az Iron Maiden 16 újramaszterelt önálló albumát és 4 gyűjtői kiadványát dobja piacra, mely kampány első állomásaként 2018 novemberében 4 album és egy collectors’ edition már megjelent.

Most pedig folytatódik a sor négy további lemezzel: a Brave New World, The X Factor, Virtual XI, Fear Of The Dark, Fear Of The Dark átkevert, új változata is kapható lett a boltokban. A több mint 100 millió eladott lemezével a világ egyik legsikeresebb metálzenekarának számító brit együttes több – a kilencvenes éveket – reprezentáló mértékadó albuma jelenik meg ezekben a napokban.

A Fear Of The Dark 1992-ben jelent meg, a heavy metal újra felívelő nagy korszakában, az Iron Maiden kilencedik albumaként. Az akkori új metál-hatások: például a speed-metál is megjelenik a számokban, de a kísérletezhetések közben azért banda egy pillanatig sem adta fel a rá jellemző hangzásvilágot. A Bruce Dickinsonnal hattyúdalként készített album a brit listán első, az amerikain a tizenkettedik lett az album.

A tízedik Iron Maiden lemez – az 1995. október 2-án piacra került volt az első, melyet a banda Blaze Bayley énekessel vett fel. A poénosan The X Factor címen kiadott album még az Iron Maidenhez mérten is eléggé sötét hangulatú – hetven percével duplalemez idő tartanú – lett; az új megszólalással és az új énekessel mindenképpen egy másfajta oldalát mutatja a bandának.

A Virtual XI – amint a címe is jelzi, az Iron Maiden tizenegyedik lemezeként jött ki 1998-ban, a második és egyben utolsó albumként, melyet Blaze Bayley énekléséve vettek fel. A lemez külön érdekessége, hogy a Virtaual XI kapcsán az Iron Maiden horrorisztikus világa először tört be a videojátékok kozmoszába. Zeneileg persze ennél érdekesebb, hogy a zenekar hangzásában nagy számban jelentek meg a billentyűs hangszerek. Persze korábban is használtak kisegítő billentyűsöket – de talán éppen azért, mert most először Steve Harris basszusgitáros játszotta fel ezeket az elemeket, nagyobb hangsúlyt is kaptak.

A jól időzített, és ugyancsak poénos elnevezéssel megjelent: Aldous Huxley híres regényének címét kölcsönző Brave New World éppen az új milleniumra jelent meg 2000. május 29-én. Huxley „Szép új világ” című regényének gondolata egyébként megjelenik a lemezen is – mely hatalmas szenzációként Bruce Dickinson korábbi visszatérését hozta el. Érkezett Adrian Smith is – és vele a háromgitáros felállás. Ez beindította a banda korábban döcögő szekerét: a lemezeladások és a kedvező kritikai fogatatás is ezt jelezte.

Az 1975-ben alapított heavy metál legenda, az Iron Maiden jövőre ünnepli majd fennállásának 45, évfordulóját – melyhez a Warner lemezkiadó sorban gyarapodó újrakiadásai valóban méltó keretet szolgáltatnak.

Komlós József JR