Kezdőlap Kecskemét ISKOLAKEZDÉS BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

ISKOLAKEZDÉS BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

Az idén is kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a balesetmentes közlekedésre.

Bács-Kiskun megyében 2019. szeptember 2-án a tanévkezdeti kampány nyitóállomásán, a kecskeméti Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolába a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára – aki egyben az iskola rendőre – is jelen volt. Ő néhány kedves szóval köszöntötte az első osztályos tanulókat, akiknek szilikonos fényvisszaverő karkötőt, láthatósági matricát és fényvisszaverő hátizsákot adtak át az egyenruhások.

A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt. A 2008 szeptembere óta működő Az iskola rendőre program a 2019/2020-as tanévben is folytatódik. A program célja a gyerekek balesetmentes közlekedésének és szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, valamint a biztonságukat veszélyeztető tényezők felderítése és megszüntetése. Bács-Kiskun megyében az idei tanévben 101 településen 160 oktatási intézményben 124 iskolarendőr teljesít majd szolgálatot, akik folyamatosan tartják a kapcsolatot az oktatási intézmények vezetőségével és a szülői szervezettel, továbbá részt vesznek az iskolai rendezvényeken, és igény esetén tájékoztatókat tartanak.

Az iskola rendőre program keretében folytatódik a SuliMoped program, ami 13-14 éves diákoknak szól, tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés keretében valósul meg.

A szeptemberi iskolakezdés időszakában a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt rendőri jelenlét lesz azon oktatási intézmények környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, ezzel elősegítve a gyermekek biztonságos közlekedését. Az ilyenkor szokásos kampány során a megyei polgárőrök önállóan is és a rendőrökkel is szoros együttműködésben vannak jelen az iskolák és az óvodák környékén, ahol elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában segédkeznek. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését. A rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használatára, valamint a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére.

A mai reggelen szinte már hagyományosan, ötödik alkalommal Dunai Richárd segítette az egyenruhások munkáját az egyik kecskeméti gyalogos-átkelőhelynél. A felső tagozatos fiú – aki már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy felnőtt korában rendőr lesz – kellő komolysággal, odafigyeléssel és lelkesedéssel igyekezett biztosítani az átkelni szándékozók biztonságát.