Kezdőlap Egészség A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbetegEgészségügyi szereplők: stratégiaváltás szükséges a cukorbetegek gondozásában

Budapest, 2019. október 29. –Minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg a cukorbetegséggel és becslések szerint hazánkban éves szinten a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár. Alegtöbben a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) szövődményekmiatt veszítik életüket, ami annak fényében nem meglepő, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. Éppen ezért – a nemzetközi orvosszakmai ajánlásokkal összhangban – a magyar egészségügyi szereplők is arra törekednek, hogy – a prevenció mellett – minél hamarabb elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és vese szövődmények megítéléséta diabétesz kezelésében – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A 2-es típusú cukorbetegséga XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása:hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15%-át is érinthetiés becslések szerint éves szinten a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár.

A nélkülözhetetlen életmódváltás még mindig nem általános

Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, aCukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által a hazai diabéteszes betegek körében végzettországos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát diétát csak mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7%-a egyáltalán nem változtatott – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” című kerekasztal-beszélgetésen, amely az AstraZeneca Kft. és a Berlin-Chemie Kft., valamint a Magyar Diabetes Társaság támogatásának köszönhetően jött létre.

Ezen elszomorító eredmények azért jelentenek kiemelt problémát, mert a jól ismert szövődmények, mint például a vakság és az alsó végtagi amputáció mellett, a betegség számos egyéb szövődménnyel társul.A kardiovaszkuláris betegségek jelentik ugyanis a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot.

A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék

A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 -szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A szívelégtelenség túlélési aránya rosszabb, mint jónéhány daganatos megbetegedésé, de szintén a diabétesz a leggyakoribb oka a végstádiumú vesebetegségnek is. A diabétesz kórlefolyása során 40% esélye van a krónikus vesebetegség kialakulásának, a betegek jelentős része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul. „A diabetes már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék” – mondta el Prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A korai felismerés életeket menthet

A korai diagnózis ugyanakkor lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését. Az úgynevezett kisérbetegségekre vonatkozó rizikó csökkenthető a megfelelő vércukorszint beállításával, míg a súlyos kardiovaszkuláris események és a szívelégtelenség vonatkozásban korábban ezt nem sikerült igazolni – tette hozzá a professzor.

Ugyanakkor ma már rendelkezésre állnak olyan terápiás lehetőségek, melyek a kardiológiai és vese szövődményekre vonatkozóan is igazoltan csökkentik a kockázatot, és a vércukor kontrollon túl e társbetegségek kialakulásának rizikóját is csökkentik.Mindezek együttesen lehetővé teszik a diabétesz és szövődményeinek kezelési költség csökkentését is.

Legfontosabb a prevenció

A kerekasztal-beszélgetésen résztvevő egészségügyi szereplők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgás beiktatásával, de leszögezték, hogy- a nemzetközi orvosszakmai ajánlásokkal összhangban – törekedni kell arra, hogy – a prevenció mellett – minél hamarabb elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és vese szövődmények megítélését és annak megfelelő kezelés kiválasztását a diabéteszes betegek számára.

***

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségéről:

A 123 tagszervezetből álló Szövetség célja, hogy sokrétű tevékenységével elősegítse a legmagasabb szintű orvosképzés és egészségügyi ellátás megvalósulását Magyarországon.

A Magyar Diabetes Társaságról:

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) egy szakorvosokat, dietetikusokat, szakápolókat tömörítő Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezet, a MOTESZ tagja.

A MDT célja a hazai diabetológia fejlesztése, a tagok és a szakterület iránt érdeklődő szakemberek tudományos ismereteinek bővítése és orvosetikai nevelése. Az Társaság feladata, hogy a tudományág modern szemléletét és módszertanát terjessze, a diabetológia hazai és külföldi eredményeit ismertesse, és elősegítse e tudományos eredmények gyakorlati felhasználását.

Az MDT szakmai folyóirata, a Diabetologia Hungarica és honlapja (www.diabet.hu) szerkesztésével is igyekszik elősegíteni a hazai kutatási eredmények minél szélesebb körű megismertetését belföldön és külföldön egyaránt.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségéről:

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége ernyőszervezetként segíti tagjai, 38 helyi betegegyesület munkáját. A Szövetség legfőbb célja a széleskörű betegedukáció megvalósítása, hiszen hatékony kezelés csak jól képzett beteggel érhető el.

Az AstraZeneca-ról:

Az AstraZeneca egy nemzetközi, tudományos kutatásokat végző innovatív biofarmakológiai vállalat, mely vényköteles gyógyszerek fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik az onkológia, kardiovaszkuláris, renális& metabolikus (CVRM), valamint a légzőszervi megbetegedések terápiás területén.

A vállalat tudományos alapokon nyugvó egyedi stratégiája és kutatási eredményei segítségével olyan új terápiás modell kidolgozásáért tesz erőfeszítéseket, mely a beteget holisztikusan vizsgálja, a maga teljességében. Erőfeszítéseink végső eredménye egy erős és folyamatos elkötelezettség az új CVRM terápiás lehetőségek irányában, hogy az érintettek milliói részére biztosíthassunk jobb életkilátásokat. Betegeink jelenéért és jövőjéért.

Az AstraZeneca több mint 100 országban van jelen, innovatív gyógyszereit pedig a betegek milliói használják világszerte. További információért látogasson el a www.astrazeneca.hu honlapra.

A Berlin-Chemie-ről:

A Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Kft. a BERLIN-CHEMIE, a MENARINI Csoport leányvállalata nevében működik Magyarországon. A MENARINI csoport az olasz gyógyszerpiacon hosszú évek óta vezető szerepet tölt be. Az 1886-ban alakult, firenzei székhelyű MENARINI cég generációk során fejlődött globális, tulajdonos vezette gyógyszercéggé.

A MENARINI két stratégiai célt tart szem előtt: a kutatást és a nemzetközi jelenlétet. Ezek a törekvései teszik lehetővé innovatív termékei sikeres használatát a betegek megelégedésére a világ minden részén. A MENARINI csoport világszerte kimagasló hírnévnek örvend mint hatékony és megbízható partner. Ez mind az új gyógyszerek fejlesztésére, mind pedig a tudományos eredmények ismertetésére érvényes.

A BERLIN-CHEMIE – mely ebből a partneri kapcsolaton alapuló gondolkodásmódból szintén profitál – következetesen folytatja a csoport stratégiáját. A cég magyarországi tevékenységi köre a diabetológia, kardiológia, endokrinológia, allergológia, tüdőgyógyászat, fájdalomcsillapítás és gasztroenterológia terápiás területekhez kapcsolódik.