Kezdőlap Zenei élet Across The Stars: John Williams filmzenéi – Anne-Sophie Mutter

Across The Stars: John Williams filmzenéi – Anne-Sophie Mutter

John William korunk egyik legkiemelkedőbb filmzeneszerzője: munkái Oscar díjas filmek egész sorában hallhatók. Ezen sikerek némelyikéből készített hegedűs átiratokat készített – ezek hallhatók a Deutsche Grammophon új megjelenésén a szerző vezényletével, és a világsztár hegedűművésznő: Anne-Sophie Mutter szólójával.

A Csillagok háborúja sorozatából Az ébredő erő, A birodalom visszavág, A klónok támadása és A jedi visszatér betétzenéi; Harry Potter és a bölcsek köve; Túl az Óperencián; Egy gésa emlékiratai; Drakula; Sabrina; Tintin kalandjai; Cinderella Liberty; Schindler listája – mind-mind hatalmas nemzetközi sikert és valóságos díjesőt elért filmek, melyeknek a zenéit John William szerezte. Most pedig ezeknek a filmeknek egyes ismert részletei hegedű-átirattal, kisebb versenyműként vagy capriccioként szólalnak meg ezen az andalítóan szép összeállításon.

A visszaemlékezések szerint a híres német hegedűművésznő kezdeményezte John Williams-nál, hogy szívesen játszana a műveiből, mire az amerikai komponista egy vadonatúj szerzeményével lepte meg Anne-Sophie Muttert. Az ismeretség persze már adott volt, hiszen Mutter volt férje: André Previn Williams-szel régről jó barátságban volt – de ez a kapcsolat igazán mostanra teljesedett ki, és ennek végeredményét rejti a lemez.

John Williams megtiszteltetésnek vette Anne-Sophie Mutter megkeresését, és egy komplett lemeznyi eredeti átiratot készített direkt a kedvéért hegedűre és nagyzenekarra. Ezt végezetül a filmváros legkiválóbb zenészeiből összeállított 71 tagú The Recording Arts Orchestra of Los Angeles szimfonikus zenekart vezényelve és természetesen Anne-Sophie Mutter hegedőszólójával vette fel a szerző.

A frissen megjelent végeredmény a minden várakozást kielégítő zenekari hangzással elbűvölően, szinte érzékien szép darabok füzére lett, melyek fajsúlyosabb, mélyebb tartalmat nyertek Anne-Sophie Mutter kristálytiszta, kifejező szólói által. Inspiráló, magas színvonalon szórakoztató lemez született.

Komlós József JR