Kezdőlap Kecskemét AZ IDŐSKORÚAK ÉRTÉKE, VÉDELME A BŰNMEGELŐZÉSBEN

AZ IDŐSKORÚAK ÉRTÉKE, VÉDELME A BŰNMEGELŐZÉSBEN

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Bács-Kiskun Megyei Katona József könyvtárral együttműködve szervezett prevenciós programot az Idősek Világnapja alkalmából.

A megyei könyvtár adott otthont – a két intézmény között több éve tartó együttműködés jegyében – az Idősek Világnapja alkalmából megrendezett prevenciós programnak, amelyen Dr. Argalás Csilla r. alezredes, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője mondott köszöntőt. Az eseményt a megyei könyvtár az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatának nyitó programjai közé emelte.

Az időskorúak megbecsülése jeléül, a meghívottak számára meglepetésként a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola diákjai – Beke Márk harsonás, a Virtuózok 2018-as évad finálégyőztesének közreműködésével – színvonalas zenei produkcióval készültek az eseményre. A fiatalokat Gerhát László zongoraművész, karmester kísérte. Az ifjú tehetségeket Szabó Zsuzsanna és tanártársaik készítették fel.

A bűnmegelőzési osztály szakelőadói a prevenciós feladatok súlyozásánál kiemelt figyelmet fordítanak az idős korosztályra. Felkérésre – „fiatal” nyugdíjasként – a korábban a bűnmegelőzés területén is tevékenykedő Dr. Tóth Imre nyugalmazott r. alezredes interaktív bűnmegelőzési fórumot tartott, ahol a tájékoztatás részét képezték a korosztály számára jól hasznosítható vagyonvédelmi, áldozatvédelmi tanácsok.

Bemutatkozott a 2018. januárban Szabóné Gehér Éva vezetésével indított CédrusNet Kecskemét Mintaprogram. Vezetője és négy elkötelezett tagja bemutatta az érdeklődőknek a hivatásos nagyszülő programot, melyben önkéntes szolgáltatást vállalnak gyermekes családok tehermentesítésére, hasznos információk megosztására. „Tapasztalatom átadom szeretettel” címmel ismertették a szervezet által megvalósított szuper nagyszülő elnevezésű képzést.

A programnapon közreműködtek a szeptember közepén a Zala MRFK által Hetvenkedő Hatvanasok címmel szervezett rendezvényen Bács-Kiskun megyét képviselő kunadacsi „Életet az Éveknek” nyugdíjas klub tagjai is. Vezetőjük, Molnár Károlyné verset szavalt, zárásként pedig a klub népdaköre egy dalcsokrot adott elő.

A megyei könyvtárban kulturált környezetben megtartott rendezvényen mintegy 80 nyugdíjas vett részt, akik az előadást követően a biztonságuk megőrzését szolgáló hasznos kiadványokat, tájékoztató anyagokat vehettek át.