Kezdőlap Zenei élet Borbély Mihály Quartet: Grenadilla

Borbély Mihály Quartet: Grenadilla

Az egyik legnagyobb hazai név, az egyik legfajsúlyosabb előadó a hazai jazz-palettán Borbély Mihály – így aztán új BMC Records albumára megalapozottan irányulhat a műfaj szerelmeseinek figyelme.

A Kossuth- és Liszt-díjas klarinétos-szaxofonos megjelenései mindig szenzációszámba mennek, a BMC jóvoltából pedig számos kiváló ilyen alkalmat fel tudunk idézni. A népzenéből: a Vujusics együttes alapító tagjaként indult, de különböző formációival is az első pillanattól kezdve sikeresen tette le névjegyét a kortárs jazzben is.

Védjegye – ahogyan ezen az újonnan megjelent albumon is – a népzenei elemek mesteri beépítése és ahhoz hasonló zenei komponált világ tökéletes találkozása a kortárs jazz populárisabb – de természetesen kimagaslón- igényes – keretei között.

A Borbély Mihály – tárogató, klarinét basszusklarinét, szopránszaxofon, dvojnice, kaval, tilinkó; Tálas Áron – zongora; Horváth Balázs – nagybőgő és G. Szabó Hunor – dob felállású kvartettjéhez ezúttal két szám erejéig Szabó Dániel zongorista is csatlakozott vendégművészként a jobbára Borbély Mihály, valamint részben csapatának tagjai által komponált új anyag előadásában.

Igazán finom ízeket tartogató fúziós jazzt hallunk, tele mögöttes, mélyebb kulturális hagyományt megelevenítő jelentésekkel – egy kiváló hangszeresekkel felálló Műhely – vagyis Quartet tolmácsolásában. Egy olyan lemezen, mely bármelyik jazz-rajongónak jó szívvel ajánlható.

Komlós József JR