Kezdőlap Kecskemét Dohnányi és Csajkovszkij: Vonósszerenádok – Anima Musicae Kamarazenekar

Dohnányi és Csajkovszkij: Vonósszerenádok – Anima Musicae Kamarazenekar

Új sorozatot indít a Hungaroton: a Vonósszerenádok első albumán Dohnányi Jenő és Pjotr Iljics Csajkovszkij művét mutatja be az Anima Musicae Kamarazenekar.

A magyar hanglemezkiadó „String Serenades” című sorozatának első részén egy késő XIX. és egy kora XX. századi mű hallható: Csajkovszkij vonósszerenádja – a mester egyik legtöbbet játszott, emblematikus kompozíciója – a bécsi klasszikus szerenádzene és Mozart zsenije előtti tiszteletteljes főhajtás zenéje.

Ezzel együtt ez az 1880-ban megírt, de csak 1882-ben bemutatott mű tipikus későromantikus zene – és ebben rokonságot mutat a húsz esztendővel későbbi magyar darabbal. A Szerenád, amelyet az elemzők Dohnányi egyik első szuverén hangú zeneművének tartanak, 1902-ben keletkezett egy koncertturné során, az ősbemutatóra 1904-ben Bécsben került sor a Fitzner kvartett tagjainak tolmácsolásában.

Az album előadója a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicæ Kamarazenekar – a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018–2020 cím birtokosa – Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos hangverseny-helyszíneinek és fesztiváljainak állandó szereplője.

Színes, életteli előadásukban igazi élmény felfedezni a Dohnányi művet – és Csajkovszkij interpretációjuk is kiállja az összehasonlítást, szép pillanatokat szereznek vele a hallgatóknak.

KJJR