Kezdőlap Politika Donald Tusk utolsó alkalommal számolt be az EU-csúcs eredményeiről az EP-ben

Donald Tusk utolsó alkalommal számolt be az EU-csúcs eredményeiről az EP-ben

A képviselők az európai állam- és kormányfők október 17-18-i csúcstalálkozójának eredményeit értékelték kedd reggel Jean-Claude Juncker és Donald Tusk elnökök részvételével.

A Parlament minden képviselőcsoportja elítéli a török agressziót Szíriában és Cipruson

Brexit-megállapodás: a Parlament a brit ratifikáció után azonnal lép

A Tanácsnak lépnie kell a hosszú távú uniós költségvetés kérdésében, a Parlament ragaszkodik az ambíciózus célokhoz

„Hiba”, hogy nem sikerült egységes álláspontra jutni az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások megnyitása ügyében

Az Európai Tanács elnökeként elmondott utolsó parlamenti bevezetőjében Donald Tusk elítélte Törökország egyoldalú hadműveletét északkelet-Szíriában, és felszólította az országot, hogy vonja vissza csapatait és tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius szabályokat. Tusk az Unió szolidaritásáról biztosította Ciprust, amelynek partjainál Törökország illegális fúrásba kezdett. A brexit-megállapodással kapcsolatban kifejtette, hogy „a megállapodás nélküli kilépés sosem a mi döntésünk lesz”. Az Unió „bővítéséről szóló nehéz vitát” említve Tusk kijelentette: az Észak-Macedóniával és Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások el nem kezdése „hiba” volt.

Jean-Claude Juncker leköszönő bizottsági elnök szerint a brexit-megállapodás jogi biztonságot teremt és összhangban áll a Parlament elvárásaival. Az Unió költségvetése kapcsán a Tanács legújabb javaslata továbbra is elfogadhatatlannak nevezte: „a GDP egy százalékából nem tehetünk Európában semmit”.

Az összes képviselőcsoport hangsúlyozta, hogy Törökország elítélése nem elég, és konkrét lépésekre kérték a tagállamokat, a Tanácsot és a Bizottságot. A felszólalók többsége ismét hangot adott meggyőződésének, hogy az Egyesült Királyság megállapodáson alapuló távozása pozitív fejlemény lenne. A képviselők kiemelték: a Parlament csak akkor foglalhat állást a kérdésben, ha az Egyesült Királyság már ratifikálta a megállapodást, és a brit és az európai képviselőknek is elegendő időt kell hagyni a megállapodás áttekintésére.

A hosszú távú költségvetést említő legtöbb felszólaló a megfelelő források biztosítását kérte a Tanácstól ahhoz, hogy az Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök által bemutatott célok megvalósulhassanak. A nyugat-balkáni bővítés kapcsán szinte minden felszólaló bírálta, hogy az Európai Unió tagállamai túlnyomó többségének támogatása ellenére az Európai Tanácsnak nem sikerült egyhangú döntést hoznia.

Donald Tusk záróbeszédében kijelentette: „a vitában hallottak alapján nincs kétségem, hogy komolyan kell megfontolnunk az angol hosszabbítás iránti kérelmet”.

A felszólalások a linkekre kattintva tekinthetők meg.

Vitaindító felszólalások (Donald Tusk és Jean Claude Juncker)

A képviselők felszólalásai, első kör

Zárszó (Michel Barnier, EU brexit-ügyi főtárgyaló, és Donald Tusk)

További információ:
Szabadon felhasználható kép- és hanganyag a 2019. október 17-18-i Európai Tanács ülésről
Az Európai Tanács következtetései, 2019.10.17-18.
Az Európai Tanács (50. cikk) következtetései, 2019. 10.17.
Az eljárás lépései

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné

Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
+ 36 1 1 411 3552
+ 36 30 60 30 575
[email protected]
@EP_Budapest
PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
+ 36 1 1 411 3549
+ 36 30 17 34 733
[email protected]
@EP_Budapest