Kezdőlap Események Göteborg és Malaga lesz a Turizmus Európai Fővárosa 2020-ban

Göteborg és Malaga lesz a Turizmus Európai Fővárosa 2020-ban

Immár második alkalommal adták át a „Turizmus Európai Fővárosa” díjakat, az esemény házigazdája ezúttal az egyik tavalyi győztes város Helsinki volt.

Utóbbi egyúttal az Unió soros elnökségét ellátó Finnország fővárosa is, ahol az elmúlt napokban rendezték meg a tagországok szakminiszterei, az iparági szövetségek és az uniós döntéshozók részvételével az Európai Turisztikai Fórumot (ETF). Az idei győzteseket október 9-én, az ETF egyik kiemelt eseményeként hirdették ki. A szakmai zsűri döntése értelmében a 2020-as évben a svédországi Göteborg és a spanyol Malaga városa viselheti a „Turizmus Európai Fővárosa” megtisztelő címet, de további négy elismerést is kiosztottak: a holland Bredának az akadálymentesség területén, a szlovén Ljubljanának a digitalizáció, a svéd Göteborgnak a fenntarthatóság, míg a németországi Karlsruhénak a kulturális örökség és a kreatívitás területén elért eredményei és kapcsolódó pályázata alapján.

A „European Capital of Smart Tourism” nevet viselő programot Ujhelyi István jelenlegi szocialista- és Renaud Muselier volt francia néppárti EP-képviselő közösen kezdeményezték korábban az Európai Bizottságnál, amely többszázmillió forintos költségvetést biztosított a programhoz. Az idei pályázaton 17 tagállam 35 városa vett részt, a szakmai zsűri végül a 10 leginkább kiemelkedő pályázat közül választotta ki a győzteseket. A program célja nem csupán az intelligens és fenntartható megoldások elterjedésének segítése, de a városok és régiók közötti tapasztalatcsere, az aktívabb kapcsolattartás támogatása is.

Ujhelyi István EP-képviselő, a program kezdeményezője és a szakmai zsűri társelnöke a díjátadón többek között arról beszélt, hogy a turizmust a jelenleginél jóval komolyabb figyelem illeti meg. A magyar EP-képviselő beszédében a Thomas Cook brit cég csődje kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a hasonló, sokezer állást és családot veszélyeztető helyzetek kivédése érdekében egy krízisalap létrehozása indokolt a szektorban. Ujhelyi szerint az iparág egyik legfontosabb kihívása a fenntarthatóság és a digitalizáció, feladata pedig, hogy – mint fogalmazott – újra „boldoggá tegye” az európai közösséget.