Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: Giants Stadium 6/17/91

Grateful Dead: Giants Stadium 6/17/91

A Grateful Dead fennállása utolsó évtizedének egyik legnagyobb showját 1991. június 17-én adta a Giants Stadionban, East Rutherfordban, New Jersey-ben. Ennek teljes hangfelvételét vehetjük kézbe most.

A Grateful Dead – vagyis a Hálás Halottak – a hatvanas évek végének és a hetvenes évek elejének egyik meghatározó zenekara volt: olyan kultikus banda, amelynek neve hivatkozáséként még a korszakban született Hair című szupermusical egyik fődalának szövegébe is bekerült.

De ezzel még nem állt meg a sikerszéria, hiszen a banda a kilencvenes évek elejére az egyik legnagyobb koncertlátványossággá nőtte ki magát. A hatvanas évek hippi-életérzését újra elhozva koncertezték keresztül Amerikát a keleti parttól a nyugatiig, zajos sikereket aratva a hatalmas amerikai futballstadionokban megrendezett koncertjeiken. Ráadásul mindehhez első fénykorukat meghaladó méretű rajongótábort tudhattak maguk mögött.

Hanglemezkiadójuknál: a Warnernél most megjelent koncertfelvételük egy ilyen orbitális nagy buli emlékét őrzi: 1991. június 17-én vették fel a hangzó anyagot a New Jersey Giants Stadionjában.

A bő háromórás műsor a legnagyobb sikereiket vonultatja fel afféle „best of” módra, mellette a legújabb, akkoriban aktuális Dead slágerekkel. Legendás buli volt, egy legendás helyen: ezt hallgathatjuk meg újra és újra az először 2019. szeptember 20-án megjelent 3 CD-t vagy a limitált példányszámban megjelenő 5 vinylt tartalmazó albumon – melyeken a 48 dalt tartalmazó eredeti felvételek újrakevert verziója hallható.

Ez a pazar kiadvány igazán lelkesítő tisztelgés a jövőre ötvenöt esztendős Grateful Dead előtt, egy már önmagában is szinte történeti jelentőségű, huszonnyolc éves teljes koncertanyag közreadásával.

Komlós József JR