Kezdőlap Kecskemét Iggy Pop: Free

Iggy Pop: Free

Hetvenjét esztendősen készítette el legújabb albumát a punk keresztapja – Iggy Pop nyáron a Budapest Parkba is eljött, most pedig itt a Free rengeteg meglepetéssel.

„Ezen az albumon más szerzők mondandóját tolmácsolom, én csak a hangomat kölcsönzöm a gondolataiknak” – mondta a megjelenés előtt. A lemezen valóban nagyrészt Noveller (Sarah Lipstate zenész és filmkészítő) és Leron Thomas jazz-zenész dolgozott; a We Are The People című dal szövegét pedig Lou Reed írta még 1970-ben.

Iggy Pop saját elmondása szerint a Post Pop Depression turnéi után biztos volt benne, hogy sikerült megszabadulnia az addigi életét és karrierjét beárnyékoló, krónikus önbizalomhiánytól és bizonytalanságtól:

„Viszont ahelyett, hogy örültem volna ennek, üresnek és kimerültnek éreztem magam. Csak el akartam bújni a napszemüvegem mögé, hátat fordítani mindennek, és továbbállni – szabad akartam lenni. Tudom, hogy a szabadság csak egy illúzió, egy érzés, de mindig mindent ennek az érzésnek rendeltem alá. Így született ez az album is: egyszerűen csak hagytam, hogy megtörténjen.”

Iggy Pop egy igazi szenzációval készült: három év kihagyás után jelentette meg a vadonatúj szólóanyagot Free címmel. Legutóbbi, Post Pop Depression című lemeze – amelyen egyébként a Budapest Parkot tavaly szintén megjárt Josh Homme (Queens of the Stone Age) működött közre – igazi sikersztorinak bizonyult: az akkor 68 éves legenda ugyanis korábban még sosem ért el ilyen magas helyezést az amerikai és a brit albumeladási listákon. Így talán minden eddiginél magasabbak az elvárások, de Iggy Pop szerint ez az anyag teljesen más mint bármi, amit korábban tőle hallhatunk.

Ez igaz is – hiszen a Free filozofikus, néhol jazzes, néhol pedig a hetvenes évek pszichedelikus rockját idéző alkotás lett – természetesen Iggy Popos ízekkel.

KJJR