Kezdőlap Diákélet Jön a kötelező emelt szintű matek érettségi – 2020-tól már csak ezzel...

Jön a kötelező emelt szintű matek érettségi – 2020-tól már csak ezzel lehet bekerülni számos egyetemi szakra

2020-tól legalább egy középfokú nyelvvizsga és minimum egy emelt szintű érettségi kell majd az egyetemi továbbtanuláshoz.

Számos mérnöki és gazdasági szak esetében pedig kötelező lesz, hogy matematikából emelt szinten adjanak számot tudásukról a felvételizők. Emiatt jelentősen növekedni fog a matematikából emelt szinten érettségiző diákok száma, a felkészülésüket pedig mostantól egy hazánkban már bevált online oktatási platform is segíti. Magyarországon elsőként a mateking.hu rukkolt elő emelt szintű matek érettségire felkészítő videós tananyagokkal. Sőt több ez mint videó: egy teljesen új oktatási technológia.

A felsőoktatási  törvény és a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet szerint jövőre már azokon a szakokon is kell legalább egy emelt érettségi, amelyekre eddig középszintű vizsgákkal is be lehetett kerülni. Ilyenek lesznek a mérnöki és gazdasági szakok is, ahol sok helyen a felvételnek feltétele lesz az emelt szintű  matematikaérettségi teljesítése is.

Ezen utóbbi változtatás több ezer diákot érint, akiknek már csak alig fél évük maradt felkészülni a megváltozott követelményekre. Ebben a nem túl hosszú időben a középiskolai tanárokra is extra teher nehezedik, mivel az előző évekhez képest jóval többen tanulják a 12-edik évfolyamban emelt szinten a matekot. A diákok és a tanárok munkájában is segítség lehet a mateking.hu online oktatási platform.

„A mateking.hu az első videó alapú matematikaoktató online platform hazánkban, amely az emelt szintű matekérettségi feladatainak megoldására is felkészít. Sőt, valójában sokkal több ez, mint egy videó. Ez egy speciális oktatási tecnológia, ami lehetővé teszi, hogy videóként, és lépésről lépésre is megtekinthető legyen a tananyag. Ennek köszönhető, hogy a mateking.hu már több éve a legnépszerűbb egyetemistáknak szóló e-learning oldal hazánkban, az innovatív oktatási technológia pedig mostantól a középiskolás diákokat is segíti a matektanulásban és az emelt szintű érettségire való felkészülésben” – fogalmazott Mosóczi András egyetemi óraadó, a négyszeres Év Honlapja díjas Mateking.hu weboldal alapítója.

A szakember ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a legutóbbi fejlesztéseiknek köszönhetően a teljes középiskolai matematikai tananyag elérhetővé vált az oldalon, kiemelt hangsúlyt fektetve az emelt szintű érettségire.

„Az emelt szintű tananyagot külön kiemeléssel választottuk el a középiskolai matekkurzus többi részétől, így mindenki az igényeinek megfelelő szintű tananyagokból tud készülni.” – nyilatkozott Mosóczi András.

A felsőoktatási intézmények, valamint a Magyar Rektori Konferencia javaslatai alapján határozták meg, hogy 2020-től az adott képzésekben mely tantárgyakból kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tennie a jelentkezőknek. Sok esetben viszont nincs konkrét előírás, mindössze annyi, hogy a választható vagy kötelező érettségi vizsgatárgyak egyikéből tegyen emelt szintű vizsgát a jelentkező. A feltételek egyetemenként és szakonként is eltérőek, így mindenképpen érdemes róla minél előbb tájékozódni.