Kezdőlap Zenei élet Pavarotti The Greatest Hits

Pavarotti The Greatest Hits

Pavarottiból sosem elég: kiadója, az Universal két különböző formátumú albummal tiszteleg emléke előtt, rajtuk több, eddig sosem hallott felvétellel. Megjelent a Pavarottiról készült film zenéje – és mellette egy pazar három CD-s válogatásalbum is, melyen átfogó képet kapunk pályájáról: áriákból, olasz nyelvű dalokból és duettekből szerepelnek a legnépszerűbbek.

Luciano Pavarotti az élő legenda – az egyik legnagyobb hang az opera világában a hangrögzítés feltalálása óta – s ki tudja, talán abszolút értelemben is az. Most szeptemberben tizenkét esztendeje, hogy hetvenkét évesen elhunyt, de mégis velünk él páratlanul gazdag művészi hagyatékával mindennapjainkban.

Az Oscar-díjas Ron Howard a Beatles-film alkotóival közösen dokumentumfilmet is készített Luciano Pavarottiról és ennek kapcsán az ikonikus előadó – „a tömegek tenorja” – újra koncentráltan a figyelem középpontjába került. A Pavarotti című dokumentumfilmet egyébként október 10-én mutatják be a magyar mozikban – és ennek kapcsán jelentetett meg két izgalmas albumot Pavarotti hagyatékából itthon is az Universal hanglemezkiadó.

A Pavarotti filmzene-albumon az énekes pályafutásának ikonikus darabjai szerepelnek: operarészletek a Turandot-ból, a Bohéméletből, az Aidából, olasz és angol nyelvű duettek Plácido Domingóval, José Carreras-szal, a U2-val vagy Brian Enóval. Sőt, a lemezre felkerült Puccini Donna non vidi mai-ja is, melyet Pavarotti a tragikusan elhunyt Diana hercegnőnek ajánlott, valamint egy eddig ki nem adott dal Andrea Bocellivel.

A világhírű tenorról készült dokumentumfilm zenéje mellett kiadója egy vadonatúj, minden igényt kielégítő best of-válogatással is kedveskedik a rajongóknak.

A Pavarotti: The Greatest Hits három CD-jére a maestro legnagyobb sikerei kerültek fel – mégpedig nagyon átfogó, retrospektív áttekintésben: az első CD-n népszerű operarészleteket, a másodikon közkedvelt olasz dalokat, a harmadikon pedig nagy duetteket hallunk – operaénekesekkel és popsztárokkal egyaránt.

Így a három CD-n részleteket hallunk a Rigolettóból vagy éppen a Carmenből, de meghallgathatjuk az O Sole Miót, a Volare-t, – de a Céline Dionnal, Elton Johhnal, vagy Mariah Carey-vel közös duetteket is. Külön szenzáció, hogy a válogatáson is szerepel néhány kiadatlan dal, melyeket Pavarotti Stinggel, Brian May-jel, Lou Reeddel, vagy James Brownnal közösen ad elő.

Komlós József JR