Kezdőlap Zenei élet A kis herceg – Alföldi Róbert előadásában

A kis herceg – Alföldi Róbert előadásában

Egy újabb mese, egy újabb híres világirodalmi mű csendül fel fel a Hungaroton Hangoskönyvek sorozatában: Antoine de Saint-Exupéry sokat idézett, örökérvényű A kis herceg című regényét Alföldi Róbert előadásában hallgathatjuk végig.

„Kérem a gyerekeket, ne haragudjanak, amiért ezt a könyvet egy fölnőttnek ajánlom. Komoly mentségem van rá: ez a fölnőtt széles e világon a legjobb barátom.” – ki ne ismerné a világhírű regény, A kis herceg első sorait? 

Na, igen – e könyv tulajdonképpen nem mese, hanem a nagyon is valóságos világ képe: az emberi társadalom karikatúrája. A nagy filozófiai iskolák, az ősi bölcsességek emberségre intő és nevelő elvei alapján fogalmazódott meg; és 1943-ban éppen az Európa szerte tomboló embertelenség kellős közepén jelent meg.

A regény cselekménye szerint a regény írója repülőgép balesetet szenved – s rá egy évre a regény írója pont így halt meg egy felderítő repülés közben.

Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye a magányról, a barátságról, a szerelemről és a bánatról szól, nagyon eredeti látásmódon keresztül – ez máig tartó sikerének titka. Magyarra először 1957-ben fordították le – de Rónay György 1970-es fordítása aratott legnagyobb sikert, végül ez vált klasszikussá – ez hallható a lemez felvételén is.

A Micimackó hatalmas sikere után valószínűleg ez a Hungaroton Hangoskönyv is hasonló fogadtatásra számíthat Alföldi Róbert nagyszerű, emberközelien szívmelengető előadásában.

Komlós József JR