Kezdőlap Hírek A Parlament egy kiskapu bezárásával megállítja a túlzott baromfi-importot

A Parlament egy kiskapu bezárásával megállítja a túlzott baromfi-importot

Az EP kedden hozzájárult az uniós-ukrán kereskedelmi megállapodás módosításához, amely bezárja a kiskaput az Unióba érkező, olcsó ukrán csirkemell importja előtt.

– Az európai csirketenyésztők védelmet kapnak a túlzott mennyiségben, vámmentesen érkező baromfihússal szemben

– Ukrajnának tisztességesen kell kereskednie az Európai Unióval

– A Bizottságnak a kereskedelmi szerződésekben rejtőző kiskapuk kiszűrésén kell dolgoznia

A képviselők 444 szavazattal, 128 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban Ukrajnát az Unió és az ország közötti jó együttműködés érdekében a teljes kereskedelmi megállapodás tiszteletben tartására kérik. A Győri Enikő néppárti képviselő által előterjesztett állásfoglalás hozzáteszi: az Unióba érkező összes terméknek az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásokat is be kell tartania.

Egy vámtétel, a kvóta felett vám fizetendő

A baromfihúsra vonatkozó új előírás szerint a csonttal és csont nélkül érkező csirkemell ezentúl egyazon vámkontingesbe tartozik, és mindkét húsfajta importja hozzáadódik az Ukrajnából az Unióba vámmentesen behozható baromfihús-mennyiséghez. Ha az ukrán export elérte a vámmentes mennyiség határát, onnantól kezdve a további kivitelért vámot kell fizetnie az ukrán exportőrnek.

A 2016-os uniós-ukrán kereskedelmi szerződés módosítására azért volt szükség, mert egy ukrán termelő egy, a szerződésben maradt kiskapu kihasználásával nagy mennyiségű csirkemellet exportált az Unióba vámmentesen – a baromfihús pedig az uniós gazdálkodók megélhetése szempontjából kulcsfontosságú termék. Az Unió ezért korlátozza a vámmentesen behozható csirkemell mennyiségét – azonban a csontos csirkemell egy bizonyos fajtájára nem volt ilyen korlátozás. Ilyen típusú csirkemellt exportált az ukrán termelő.

Győri Enikő jelentéstevő

„A módosítással garantáljuk, hogy az uniós termelők védettek lesznek a túlzott csirkemell-behozatal ellen. Ukrajnának a jövőben tisztességes szellemben kell együttműködnie az Unióval, az Uniónak pedig a kiskapuk bezárásán kell dolgoznia. Az ukrán exportőröket a teljes kereskelmi egyezmény betartására kérem, amelybe az egészségügyi és növény-egészségügyi előírások tiszteletban tartása is beletartozik.”

A következő lépések

A módosított szerződés a tanácsi jóváhagyást és az ukrán ratifikációt követően lép életbe.

2016 és 2018 között csaknem tizenötszörösére emelkedett az ukrán csontos csirkemell behozatala. Az ukrán csirkemell ára jóval az uniós alatt volt.

Ukrajna az Unió külkereskedelmének 0,9 százalékáért felelős. 2016-ban és 2017-ben az Ukrajnából behozott baromfihús az uniós baromfihús-összimport 1,1 százalékát tette ki.