Kezdőlap Zenei élet Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny – Li

Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny – Li

Pjotr Iljics Csajkovszkij: b-moll zongoraversenye és Liszt Ferenc három közkedvelt szóló zongoradarabja kapott helyet George Li harmadik Warner lemezén.

A kínai szülők gyermekeként 1995-ben Bostonban született George Li klasszikus értelemben vett csodagyerek volt. Négyéves kora óta zongorázik, első zenekari koncertjét nyolcévesen adta a Hsziamen Filharmonikusokkal, első szólókoncertjét pedig rá egy évre szülővárosában. A számos amerikai versenygyőzelem és díj után 2011-ben már az Obama házaspárnak és Merkelnének; valamint számos rangos vendégnek adott koncertet a Fehér Ház kertjében.

A nemzetközi figyelem akkor irányult fókuszáltan George Lire, mikor 2015-ben ezüstérmes lett a – négyévente rendezett – Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen Moszkvában. 2016-ban a legkiemelkedőbb Egyesült Államok-béli fiatal komolyzenei művészeknek odaítélt Every Fischer Ösztöndíj díjazottja lett; mára: huszonnégy éves korára pedig befutott, világszerte a legnagyobb zenekarokkal koncertező művész.

Így érkeztünk el George Li vadonatúj megjelenéséhez – melynek felét stílusosan a klasszikus zeneirodalom egyik legnagyobb slágerdarabja: Csajkovszkij I. – vagy ismertebben b-moll zongoraversenye teszi ki. Komoly bevállalás egy ilyen nagyon kedvelt, széles körben ismert darabot feljátszani – de ha jól sikerül, persze hatalmas siker is.

George Livel és a Vasily Petrenko dirigálta Londoni Filharmonikusokkal ez év tavaszán vették fel a patinás Royal Festival Hallban adott hangversenyen a művet. Az ifjú amerikai pianista négy éve játssza már e darabot koncerteken – a felvételen pedig kiérlelt, jó játékkal rukkolt ki, a darab minden momentumára rákészülve mutatta be. Technikája lenyűgöző, ízlése pedig kifinomult. Dinamikája és lírai finomsága azonnal rabul ejti a hallgatót.

Nagyon jó ízléssel interpretál Li: nem tolja túl a népszerű b-moll zongoraversenyben rejlő lehetőségeket, nem pózőrködik – és a karmester sem teszi ezt. A leningrádi születésű, de már régóta Nagy Britanniában élő, és számos brit zenekarral dolgozó Vasily Petrenko a szentpétervári klasszikus hagyományok letéteményeseként többek között Temirkanovnál és Janssons-nál tanult. Itt és most egy emlékezetesen szép előadást hoz létre a szólistával és a Londoni Filharmónikusokkal – a zenekar játéka fenséges, a koncert hangzása pedig kimagaslóan tiszta és dinamikus.

Minden tekintetben nagyszerű felvételen került a boltokba a népszerű b-moll zongoraverseny – és a lemez másik felét kitevő Liszt művek csendesen befelé forduló, filozofikusabb hangulata segít az élményt tovább gondolni. A Villa d’Este szökőkútjai, a Petrarca szonett, és a Don Juan reminiszcenciák felvétele egy amerikai stúdióban készült – s itt még koncentráltabban figyelhetjük meg Geoge Li virtuóz, letisztult játékát. Költőiség, finomság, fantáziagazdagság jellemzi minden gesztusát.

Komlós József JR