Kezdőlap Rendőrségi hírek EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL

EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL

Bátmonostoron igazoltatták a rendőrök azt a szír férfit, aki a gyanú szerint illegális migránsokat szállított.

A Készenléti Rendőrség Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő munkatársai 2019. november 23-án 2 óra 50 perckor megállítottak egy magyar rendszámú, Lancia Voyager típusú, bérelt gépkocsit Bátmonostor külterületén. Az egyenruhások intézkedés alá vonták a jármű vezetőjét, egy szír állampolgárt, valamint a vele utazó öt külföldit. A sofőr egy, a menekültek részére Németországban kiállított útlevelet adott át a rendőröknek, azonban a vele utazók – akik szintén szír állampolgárnak vallották magukat – sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendelkezésre álló adatok szerint a menekült igazolvánnyal rendelkező férfi segítséget nyújtott a migránsoknak abban, hogy a jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak.

A járművezetőt a rendőrök előállították a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre. Vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya. A nyomozók a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték  az ideiglenes biztonsági határzárhoz.