Kezdőlap Zenei élet Eötvös Péter: Atlantis

Eötvös Péter: Atlantis

Egy nagy sikerű album újrakiadása került ismét a lemezboltokba a BMC Records katalógusából – mely három nagyon jelentős nemzetközi zenei díjat is begyűjtött már.

Eötvös Péter az elmúlt két évtizedben a XX. századi zene egyik legismertebb tolmácsolójaként vált ismertté. Hosszú ideje vezető zenekarok karmestere Európában éppúgy, mint Amerikában vagy Japánban. Zeneszerzői tevékenységének nagyobbik fele a kilencvenes évekre tehető, s az ekkor született opuszok szellemi rangja, fajsúlya egyértelművé teszi: alkotójuk joggal kér helyet a századforduló zeneszerzőinek élvonalában.

Az Atlantis című lemezén szereplő – Weöres Sándor versére írt – címadó kompozíciót 1995-ben és a Psychokosmost 1993-ban Kölnben, a Shadowst 1996-ban Baden-Baden vették fel koncerteken WDR Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, valamint a Südwestfunk Symphony Orchestra közreműködésébvel, a szerző és Hans Zender vezényletével.

Ez a három darab tulajdonképpen egy nagyon közeli, személyes portrét rajzol meg Eötvös Péterről és zenei törekvéseiről is. Ahogy maga a szerző visszaemlékezett Psychokosmos című kompozíciójának bemutatója kapcsán 1994-ben: „Milyen csodálatos idők voltak! Tizenhét éves voltam, amikor Gagarin felrepült az űrbe. A világ hirtelen végtelen lett. A nagy robbanás elméletének hatására írtam egy zongoradarabot, amely a Kozmosz címet kapta: egy kitekintés a Földről az ismeretlen külső végtelenbe. Az 1993-ban írott zenekari darabom az elmúlt 33 év zenei gondolatait, vázlatait foglalja össze: egy betekintés az ismeretlen belso végtelenbe.”

Végül pedig idézzük fel a koncertek kapcsán a Frankfurter Allgemeine Zeitung korabeli beszámolóját ugyanabból az évből: „Az 1993-ban írt Psychokosmost a szűnni nem akaró taps miatt meg kellett ismételni, ami nem gyakori eset a kortárs zenében…”

KJJR