Kezdőlap Események Kívül-belül megújult

Kívül-belül megújult

Fekete Daniel / MÖS

Biztos kezdet gyerekházat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet a hátrányos helyzetű Gönci járásban.

Újabb településen működtet Biztos Kezdet Gyerekházat az Ökumenikus Segélyszervezet. Boldogkőújfalu a Gönci járáshoz tartozik, ami Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű járása (mélyszegénység, munkanélküliség, hátrányos helyzetű tanulók átlag fölötti száma). A Segélyszervezet által az elmúlt évben átvett és széles körű összefogással teljesen felújított épületbe költöztetett intézmény a 0-3 éves gyermekeknek és családjuknak kínál esélyt a felzárkózásra. A boldogkőújfalui Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a szervezet országos „Kapaszkodó” gyermekfejlesztő programjának, melynek köszönhetően országszerte évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

A megújult épület november 7-én tartott ünnepélyes átadóján jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu polgármestere, valamint az új intézmény létrehozását támogató vállalati partnerek vezető képviselői is. A rendezvényen elmondták, hogy az intézmény 2013 óta az önkormányzat fenntartásában működött, ám 2018-ban úgy tűnt, hogy be kell zárni. Ennek elkerülése érdekében a Gönci Járásban jelen lévő Ökumenikus Segélyszervezet 2019. január 1-jétől átvette az intézményt. Így egyetlen nap kiesés nélkül biztosított maradt működése, sőt idén augusztus 15-én egy teljes körűen felújított épületbe is költözhetett a Biztos Kezdet Gyerekház. Ehhez, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 30 millió forintos támogatása mellett jelentős adományokkal járult hozzá a Segélyszervezet több vállalati partnere is: az Elmű-Émász és a Magyar RTL Televízió Zrt. 10-10 millió forinttal, míg a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. 5 millió forinttal támogatta a célkitűzést.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony kiemelte: Minden gyerek érték, aki megszületik és minden gyereknek meg kell adnunk a lehetőséget egy teljes életre. Látnunk kell bennük az egészséges, életerős felnőttet, aki biztosan áll a lábán, munkája van és el tudja tartani a családját. Ha viszont egy gyerek útja már születésétől kezdve hiányokkal és buktatókkal van kikövezve, s nincs lehetősége biztos jövőre, akkor cselekednünk kell. A Biztos Kezdet Gyerekházak szakemberei úgy segítenek a felnövekvő gyerekeknek, hogy a szüleiknek is támaszt nyújtanak. A Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatát 2010 óta fejlesztjük és egyre több helyen érhető el. Jelenleg az országban 195 gyerekház van, közülük 110 hazai költségvetési forrásból működik, 85 pedig uniós támogatást kap a szolgáltatás kialakítására.  A hazai támogatású gyerekházakat évente 2500 kisgyermek látogatja rendszeresen szüleivel. Amennyiben az uniós fejlesztési szakaszban lévő gyerekházak is átlépnek a hazai rendszerbe, a hálózat legalább 4000 gyermek fejlődését segítheti.

Az Ökumenikus Segélyszervezet részéről Lehel László és Lévai Anikó mondtak köszönetet a támogató partnereknek az összefogásért, hiszen nekik és a tavaly adventi szeretet.éhség. kampány magánadományozóinak is köszönhető, hogy mind az épület megújulásához, mind pedig az intézmény működtetéséhez rendelkezésre áll a megfelelő forrás. A segélyszervezet elnök-igazgatója kihangsúlyozta: a boldogkőújfalui Biztos Kezdet Gyerekház történetében egy gyönyörű példát látunk a szektorok közötti együttműködésre, az állami, a vállalati és a civil partnerek gyümölcsöző összefogására, melynek köszönhetően nemhogy bezárt, hanem teljesen megújult, korszerű épületben folytatódhat a legsérülékenyebb korosztály támogatása az ország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában. Az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkózást segítő munkájának köszönhetően az idejáró gyermekek esélyt kaphatnak arra, hogy több szempontból is a szerencsésebb társaikhoz hasonló lehetőségekkel induljanak el az életben.

Biztos Kezdet Gyerekház célja, hogy Boldogkőújfalun, illetve a környező településeken élő, a 0-3 éves gyermeket nevelő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújtson segítséget. Az intézmény amellett, hogy a gyermekek korai fejlesztését segíti elő, a szülőket is támogatja a gyermekneveléssel, háztartásvezetéssel, munkakereséssel és egyéb családi problémákkal kapcsolatban. A családok életének minőségi javulását célzó segítő munkát szakemberek bevonásával végzik. Rendszeres foglalkozásokat szerveznek a gyerekek számára, melyek keretében egyénre szabottan, egyedi képességeiket figyelembe véve, a saját tempójukban javítják a lemaradásokat. Aktívan elősegítik a gyerekek szociális kompetenciájának kialakítását és fejlődését. A családok, szülők támogatására is nagy hangsúlyt helyeznek a munkatársak: elősegítve az optimális szülő-gyermek, illetve a társas kapcsolatok kialakítását. A Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait várandós kismamák is igénybe vehetik, őket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítik föl. Az intézmény mindenki számára nyitott, a szolgáltatások ingyenesek.
Az intézmény közösségépítő munkája során rendszeresen szervez gyerekfoglalkozásokat a szülő bevonásával, nyomon követi a gyermekek fejlődését, és szükség esetén szakemberhez irányítja a szülőket. Segít a korszerű gyermeknevelési alapelvek közvetítésében, egyéni konzultációkat tart, szülői képzéseket támogat, munkavállalási tanácsadást nyújt, védőnő, szociális és egészségügyi szakembereket von be munkájába. A Biztos Kezdet Gyerekház programjain több mint 100 gyermek vesz rendszeresen részt, segítő szolgáltatásait pedig több mint 53 szülő veszi igénybe.