Kezdőlap Események Megkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet téli segélyprogramja Kárpátalján

Megkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet téli segélyprogramja Kárpátalján

A tüzelő és élelmiszer-segélyakcióhoz közel 9 millió forinttal járultak hozzá idén ősszel az adományozók

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. Szeptember 24-én országos pénzadománygyűjtést hirdettek a 1353-as adományvonalon, hogy minél több rászoruló családnak nyújthassanak segítséget a legnehezebb téli hónapok előtt. A figyelemfelhívás célját szolgálta a szeptember 28-án megrendezett 5. Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is, ahol Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntesének vezetésével mintegy hatszáz versenyző állt rajthoz a szolidaritás és az összefogás üzenetével.

Az október 31-ig tartó kampány idején 31 ezren tárcsázták az adományvonalat, 7,7 millió forintot ajánlva föl a meghirdetett célra. Egyéb csatornákon (utalás, on-line adományozás) további 1,1 millió forint érkezett. Az így összegyűlt közel 9 millió forintot kárpátaljai téli segélyprogramjára illetve rászoruló gyermekeket és családjukat segítő tevékenységére fordítja az Ökumenikus Segélyszervezet. A tervek szerint idén télen 45 család számára vásárolnak bőséges családi élelmiszercsomagot, ami mellé családonként 500 kg brikettet adományoz a segélyszervezet. 54 gyermek számára vásárolnak karácsonyi csomagot a munkatársak, valamint egy év alatt 126 alkalommal szerveznek fejlesztő foglalkozást közel 60 nehéz sorsú gyermek számára.

Az első családoknak Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai vezetője személyesen adtak át élelmiszercsomagokat és több hónapra elegendő brikettet. Az adományok átadásába bekapcsolódtak az őszi összefogás kiemelt vállalati partnerei, a Szerencsejáték Zrt., az MKB Bank és Meditop Kft. vezetői is.

***

HÁTTÉRANYAG AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET KÁRPÁTALJAI MUNKÁJÁRÓL

Folyamatos támogatás a rászorulóknak
Az Ökumenikus Segélyszervezet a ’90-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján. Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2018-2019 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segített élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Az adománygyűjtésekből és a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatásából 2018 decemberben 41 településen 748 rászoruló család, egyedül élő nyugdíjas vehetett át élelmiszer és higiénia csomagot, valamint 250 háztartás részesült téli tüzelő támogatásban. 2019 márciusában 1171 élelmiszercsomaggal segítette a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve 358 család részesült, háztartásonként 250 kg brikett adományban. Az élelmiszer és tüzelőanyag támogatás mellett az év során 12 kárpátaljai iskolát összesen 1,1 millió forint értékű, a testnevelési órákon és szabadidős foglalkozásokon használható sportszerekkel támogatott a Segélyszervezet, míg az idei tanévkezdés előtt 70 kárpátaljai iskolás kapott, egyenként 10.000 forint értékű beiskolázási támogatást az Ökumenikus Segélyszervezettől. Ezen időszak alatt az Ökumenikus Segélyszervezet 5374 rászorulót ért el az élelmiszer, higiénia, téli tüzelő, tanévkezdési és egyéb támogatásoknak köszönhetően.

Fókuszban a gyermekek
A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a Segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A több éve folyó gyermekfejlesztő foglalkozásokat jelenleg összesen több mint 50 gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A Tanoda rendszerben zajló fejlesztő program keretében heti 5 napon át 10 órában fejlesztőpedagógusok bevonásával tart fejlesztő foglalkozásokat a gyermekek számára a segélyszervezet. Továbbá heti egy délutáni alkalommal angol, ukrán és magyar nyelvi fejlesztés történik, valamint heti egy délután pszichológus foglalkozik a gyerekekkel. A fejlesztésben részt vevő gyerekek hátrányos helyzetű, olyan nehéz anyagi és szociális körülmények között élő családokból származnak, akiknek jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1936 UAH). Ezek a családok legtöbb esetben az iskolai étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a foglalkozás elején szendviccsel és teával vendégelnek meg. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. 2019 augusztusában egyhetes nappali tábort is szerveztek a segélyszervezet munkatársai a Tanoda programban részt vevő gyermekek számára.
A tanodai fejlesztő foglalkozások mellett – Ukrajnában, így Kárpátalján is elsőként – a Segélyszervezet Biztos Kezdet Gyerekház programot működtet Beregszászon. A programban olyan nehéz körülmények között élő édesanyák vesznek részt kisgyermekeikkel (0-3 éves korig), akik számára megoldhatatlan problémát jelent a szociális hátrányok leküzdése. Az itt eltöltött idő étkezési lehetőséget biztosít, egészségügyi tanácsadást nyújt, játszóházi és szabadidős tevékenységekre ad alkalmat és gyógyszervásárlási támogatásban részesíti a rászoruló családokat. Az édesanyák mindemellett szakember vezetésével bővíthetik ismereteiket az egészséges táplálkozás, a higiénés szempontok, a gyermek fejlődési szakaszainak sajátosságai, a gyerekkel való játék és a gyerek napirendjének kialakításával kapcsolatban.