Kezdőlap Kecskemét Megmérettettek a megyei borok

Megmérettettek a megyei borok

Borbemutató és jótékonysági borárverés a II. Bács-Kiskun Megyei Bormustrán

Olyan érdeklődés fogadta, hogy egy tűt sem lehetett leejteni a kecskeméti Sheraton Hotel konferenciatermében, mely a tavalyi évhez hasonlóan idén is helyszínt biztosított a II. Bács- Megyei Bormustrának. Kiváló borok, szakmai és baráti beszélgetések, szívet melengető jótékonyság – egy újabb lépcsőfok a megyei borturizmus elismeréséhez vetető úton.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy segítse megyénk borturizmusát, hogy ezzel megyei boraink a szőlőterületek nagyságához mérten kellő elismerésben részesüljenek. E cél érdekében rendezte meg a II. Bács-Kiskun Megyei
Bormustrát, amelyen a legkiválóbb borászok, pincészetek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, házigazdája Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke volt. A nagyszabású programot – számos prominens vendég mellett – megtisztelte jelenlétével Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője is.
A megyei borpaletta idén kiegészült vajdasági kiállítókkal, kóstoltatókkal is. A borászok négy- négy borral készültek a bemutatóra, illatos fehér, nem illatos fehér, rozé és vörösbor kategóriában, amelyekből az est folyamán a borkedvelő és – értő közönség szavazatai alapján megszületett a Bács-Kiskun Megyei Bormustra Bora is. A kitüntető címet idén a csátaljai Nagyhegy Pincészet 2019-es Nero Roséja kapta.
A meghívott vendégek – megyénk meghatározó tisztségviselői, vezetői, borkedvelői, turisztikai és vendéglátóipari szakemberei – az eseményen belekóstolhattak „megyénk aranyába”. Megtisztelő részvételükkel is bizonyságot tettek arról, hogy a Bács-Kiskunban termett érték, megyénk kiváló borai országosan és a nemzetközi piacokon is elismerésre érdemesek.
A Bormustrán bemutatkozott egy határon átnyúló projekt keretében készült könyv is, amely elkalauzol bennünket Bács-Kiskuntól a vajdasági Szerémségig a legkiválóbb pincészetekbe, megmutatva az őseink hagyatékát, amely mára már elindult világhódító útjára. A rendezvény ideje alatt megtekinthető volt egy kiállítás, mely térségünk pincészeteit, történeti örökségét tárta a szemlélő elé. Bács-Kiskuntól a Vajdaságig tartó borutakat bemutató térképet is készítettünk, melyet vendégeinek ajándékoztunk. Bemutattuk legújabb imázsfilmünket is,

mely a bor iránti elköteleződést és a semmihez sem hasonlítható életérzést tolmácsolja a nézőnek. A film az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/bbf0uBeXshQ.
Ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is, jótékonysági célú árverést is tartottunk a Bormustrán.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elkötelezetten segít nemzettársaink hányattatott sorsának jobbrafordulásában, ezért ebben az évben is kitűztünk egy nemes célt magunk elé.
Idén a Kárpátokban megbúvó, kicsiny magyar faluban, Háromkúton élő gyermekeknek és családjaiknak ajánlottuk fel az árverésen befolyt teljes összeget.
Háromkúton számos család kényszerül arra, hogy 10 éves gyermekét – tanulmányai folytatása érdekében – kollégiumba, az éltető faluközösségtől és a szülői ház biztonságától távolra, idegen környezetbe küldje. A kicsik így megtörten és idő előtt indulnak el a nagybetűs életbe, de mivel az iskola több órányi autóútra van szülőfalujuktól, ez az egyetlen megoldás a számukra. A kollégiumi díj azonban óriási terhet ró az ott élő családokra, mellyel
a legtöbben nem tudnak megbirkózni. Annak érdekében, hogy a gyermek folytathassa tanulmányait, de a szülő mentesüljön a súlyos költségek alól, kénytelen hivatalosan is lemondani gyermekéről, mely soha be nem gyógyuló sebet és törést okoz mind a felnőttek,
mind a gyerekek lelkében.A jótékonysági árverésen befolyt 421.000 forinttal reményeink szerint több kisgyermek és szülője válláról vehetünk le komoly terhet, s ezzel kicsit hozzá tehettünk a szórványokban élő magyarok fennmaradásáért.

Várkonyi Éva
elnöki kabinet