Kezdőlap Zenei élet Moment’s Notice Trio: Creation

Moment’s Notice Trio: Creation

A BMC Records kiadványán egy nem mindennapi esemény hangzó anyaga válik hozzáférhetővé: 2017. október 20.-án, a Zeneakadémia Solti Termében került sor arra a hang-reagens vetítéssel párosított kollektív improvizációra, melyben a Gőz László – ifj. Kurtág György – Lukács Miklós felállású trió vett részt.

Hatalmas nevek találkozása volt ez az esemény egy teljesen free jazz projektben: a Gőz László – harsona, basszustrombita, okarina, tengeri kagylók; ifj. Kurtág György – billentyűsök, electronikák; Lukács Miklós – cimbalom összeállítású, 2015-ben megalakult Moment’s Notice Trio által bemutatott Creation – vagyis Teremtés” című műsor valóban ott, akkor, azon a színpadon és azokban a pillanatokban teremtődött.

Így aztán a lemezen hallható minden egyes szám kollektív improvizáció következményeként, meg nem ismételhető formátumban került rögzítésre azon a két évvel ezelőtti koncerten. Egyértelmű utalás erre a trió neve is: Moment’s Notice – a Pillanat (Hang)jegyzete.

Az elektronikus hangzásokért felelős ifj. Kurtág György, a harsonaművész Gőz László és a cimbalomművész Lukács Miklós úgy mentek fel a Zeneakadémia Solti Termének színpadára, hogy semmit nem beszéltek meg előre. Ugyanígy mentek fel egyébként a színpadra Los Angelesben, Chicagóban, New Yorkban, Berlinben, Brüsszelben, Párizsban, Varsóban, Pekingben, Belgrádban, Szentpéterváron és Moszkvában, mindazokon a helyeken, ahol 2015-ös megalakulása óta a trió megfordult.

Fellépésükhöz egy számítógépes programmal megírt vetítés társult – mely különböző mértani idomokkal és színekkel reagálta le a három zenész játékát. Az élő koncertekhez kapcsolódó, hang-reagens vetítést a Binaura csapata (Nagy Ágoston és Samu Bence) készítette. A különböző hangszerek által megszólaltatott, eltérő karakterű hangok komplex geometrikus, dinamikus formákat hoztak létre, amelyek három dimenziós szobrokká álltak össze a képen. A fúvós hangszer a hozzáadott formákon túl a térben való navigációt is irányította, ezáltal mozgásba került az egész látvány.

Bizonyára nem mindennapi élmény lehetett hang és vizualitás ilyetén találkozása – de a lemezt hallgatva is kimagasló képességű, nemzetközi szinten is magasan jegyzett három zeneművész alkotói folyamatának részesei lehetünk, egészen más dimenziókba kerülve, a pillanat hatása alatt.

Komlós József JR