Kezdőlap Kecskemét Szakmai nappal indult az 5 éves ciklus

Szakmai nappal indult az 5 éves ciklus

A megye polgármesterei Kecskeméten tanácskoztak

A régi hagyományok szerint tartotta az új választási ciklus első polgármesteri fórumát november 14-15-én a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a kecskeméti Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpontban.

A szakmai találkozó első napja ezúttal is a tapasztalatcseréről, a friss információk átadásáról, az együttgondolkodásról és a térséget érintő témák megvitatásáról szólt, mely nemcsak a 28 újonnan megválasztott, de a 91 hivatalban maradt településvezetőknek is számos hasznos információt adott. Rideg László megyei elnök köszöntő beszédében beszámolt a megyei önkormányzat elmúlt ciklusban elért eredményeiről és vázolta a jövőbeni, szerteágazó célkitűzéseket. Elmondta: a megyei önkormányzat az elmúlt öt évben mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legtöbb és legsokoldalúbb segítséget nyújtsa a polgármestereknek munkájuk végzéséhez és hogy Bács-Kiskunban valóban jó legyen élni és a település élén a településért közvetlenül dolgozni. Az elmúlt időszak munkájának egyik fő pillére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósítása volt – és lesz az az elkövetkező években is -, ezért meghívtuk Szabó Csabát, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjét, hogy számoljon be a TOP országos és Bács-Kiskun megyei aktualitásairól. A szakember vázolta a megyei pályázatok pénzügyi előrehaladását, megvalósításuk országos viszonylatban vett helyzetét és válaszolt a polgármesterek kérdéseire.

Kerekes László, Bugacpusztaháza polgármestere, aki magánemberként tapasztalt informatikus, érdekes és hasznos információkat osztott meg a hallgatósággal az adatkezelés és – biztonság, valamint az informatikai rendszerek témájában.

Szót ejtett arról is, hogy a különféle közösségi oldalak milyen szerepet tudnak betölteni az önkormányzati rendszerekben és hogyan tudják azokat jól és előnyt kovácsolva használni a polgármesterek.
Fürész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke kevésbé gyakorlatias tanácsokkal, sokkal inkább fontos tudnivalókkal érkezett a fórumra. A család- és népesedéspolitika háttérintézményeként működő egyesület a hazai népesedési problémák megfelelő és hatékony megoldásán munkálkodik. Fürész Tünde az intézmény többek között a Családvédelmi Akcióterv és a CSOK terén végzett elemzéseit és kutatási eredményeit osztotta meg a településvezetőkkel.

Ezentúl a résztvevők hallhattak információt a Magyar Falu Program tapasztalatairól, terveiről, a határon átnyúló IPA pályázatok alakulásáról, a Bács-Kiskun Megyei

Szabadidősport Szövetség és az NMI Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának munkájáról, valamint tájékoztatást kaptak a polgármestereket, önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről.

Kecskemét, 2019. november 14.-15.

Várkonyi Éva
Elnöki kabinet