Kezdőlap Események Téli üzemmódra állnak át az M5-ös autópályán

Téli üzemmódra állnak át az M5-ös autópályán

 

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. téli üzemeltetésre felkészített karbantartó flottával és rendszeres útellenőri szolgálattal felkészült a téli időjárásra. A balástyai autópálya mérnökségen tartott téli gépszemlén ismertették a téli üzemeltetési feladatokat és bemutatták a téli
gépparkot.

Az autópálya kezelő hagyományos téli gépszemléjén Pásti Balázs, az AKA Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Taskovics Attila, az A-WAY Zrt. üzemeltetési igazgatója tartott előadást a téli üzemeltetésre való felkészülésről. Az autópálya téli felkészítésén túl ismertették a téli üzemeltetés során alkalmazott gépek, adapterek előkészítését, majd hasznos téli közlekedési tanácsokkal látták el a közlekedőket. Ezt követően bemutatták a készenlétben álló többfunkciós gépparkot.
A 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját, kettős rendeltetésű gépjármű végzi az autópályán. Továbbá hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas kettős rendeltetésű Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek segítik az autópálya téli üzemeltetésének ellátását.
A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az
autópálya állapotát.
A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, mely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárás adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják. A balesetmentes közlekedés mindezzel együtt az utazók magatartásától és a gépjárművek felkészültségétől is függ. A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében érdemes mielőbb átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet.
Indulás előtt ellenőrizzék az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térkép
útinformációit, utazás közben pedig ügyeljenek a követési távolság és a közlekedési szabályok betartására.
További információ:
www.aka.hu