Kezdőlap Zenei élet The Masters Collection: Liszt Ferenc Kamarazenekar

The Masters Collection: Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Hungaroton reprezentatív 3 CD-s „The Masters Collection” sorozatának legújabb megjelenésével a hazai hanglemezkiadó egyik legsikeresebb komolyzenei előadója: a Liszt Ferenc Kamarazenekarra előtt tiszteleg.

A Hungaroton egy éve indult sorozata: a The Masters Collection a Hungaroton legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjti össze. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak.

E sorozat ötödik részén a Liszt Ferenc Kamarazenekar felvételeiből gyűjtöttek össze a szerkesztők egy keresztmetszetet – mely egy nagyon kicsinyke, de annál hangulatosabb betekintést nyújt az egyik legsikeresebb hazai zenekar történetébe.

Az 1963-ban alakult Liszt Ferenc Kamarazenekar ugyanis eredeti felállásában egy igazi sikertörténet volt: a világ legnevesebb koncerthelyszínein léptek fel, több mint kétszáz hanglemezt készítettek, és egy olyan eredeti hangzást alakítottak ki, mely letisztultságával és a zenekari játék legmagasabb szintjével a világ élvonalába tartozott.

A jogfolytonossága okán ma is működődő Liszt Ferenc Kamarazenekar eredeti formációja közel fél évszázadon át állandó szereplője volt a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének, így méltán tarthatták világszerte a kamarazenekari műfaj egyik legjobb képviselőjének. Sajnos ma már nem kaphatók felvételeik, így aztán ez a három lemezes válogatás csillantja meg egyedülálló formájukat.

A háromlemezes kiadványon a Liszt Ferenc Kamarazenekar sikereit megjelenítő barokk és a klasszikus mesterek közül Bach, Vivaldi, Handel, Corelli, Mozart és Haydn műveinek részletei viszik a prímet – de mellettük hallhatjuk Bartók húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára írott darabját, Wagner Siegfried-idilljét és Szőllősy András III. Concertóját is – melyet a szerző kifejezetten a zenekarnak írt. Az egyes tételekben pedig olyan neves művészek működnek közre, mint például Ránki Dezső, Edward H. Tarr, vagy Czidra László.

1. lemez

Johann Sebastian Bach: III., D-dúr szvit, BWV 1068

Antonio Vivaldi: A négy évszak, Op. 8 No. 1: E-dúr hegedűverseny, RV 269 „A tavasz”

George Frideric Handel: Vízizene: II., D-dúr és III., G-dúr szvit, HWV 349–350

Arcangelo Corelli: II., F-dúr concerto grosso, Op. 6 No. 2

Johann Sebastian Bach: VI., B-dúr brandenburgi verseny, BWV 1051

2. lemez

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr divertimento, K. 136

Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr zongoraverseny, K. 271 „Jeunehomme”

Joseph Haydn: fisz-moll szimfónia, Hob. I:45 „Búcsúszimfónia”

3. lemez

Johann Sebastian Bach: Máté-passió, BWV 244, No. 1 Kórus: Kommt, ihr Töchter

Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, Sz. 106, BB 144

Szőllősy András: III. Concerto

Richard Wagner: Siegfried-idill

(Komlós József JR)