Kezdőlap Események „Csináld magad” ajándéktippek a karácsony előtti finisre

„Csináld magad” ajándéktippek a karácsony előtti finisre

Budapest, 2019. december 17.

Az év legcsodásabb időszakában hajlamosak vagyunk bevásárlóközpontokban és hipermarketekben eszeveszetten rohangálni, pedig az igazán egyedi ajándékokat saját kezűleg is el tudjuk készíteni, ráadásul sokan örülnek a személyre szabott
meglepetéseknek. Ennek ellenére mégsem találhatunk belőlük túl sokat a karácsonyfák alatt: a Jófogás november végi online felméréséből kiderült, hogy a 11 000 megkérdezett internetező csupán 3%-a készül „csináld magad” karácsonyi ajándékokkal.
Ha idén inkább kihagynád a boltok kígyózó sorait az ünnepi vásárlási roham finisében, és helyette kedvet kaptál egy kis kreatív alkotáshoz, íme 3 „csináld magad” ötlet a Jófogástól, amiket akár percek alatt el tudsz készíteni szeretteidnek. És a kézműves ajándékokkal nem utolsósorban újra felhasználhatsz bizonyos háztáji hozzávalókat és kellékeket, így pedig még a környezetet is óvhatod.
Mesés hógömb – hogy biztosan fehér legyen a karácsony
Alaposan tisztítsunk meg egy közepes méretű befőttesüveget, majd egy kevés epoxigyantával rögzítsük a fedő belső részére a hógömb díszét, ami lehet saját készítésű, pici karácsonyfa, rénszarvas vagy akár hóember is. Töltsük meg desztillált vízzel a befőttesüveget, majd adjunk hozzá egy apró csepp glicerint, ami a csillámpor, avagy hópelyhek gyönyörű áramlásáért, táncolásáért felel. Ezt követően szórjuk bele a folyadékba a havazás hatását keltő fehér glittereket, helyezzük bele a figurát és csavarjuk rá szorosan a tetejét. Nem marad már hátra: rázzuk fel, és élvezzük a havazást!
Kézműves potpourri – az emlékezetes ünnepi illatokért Potpourrit alkotni is szinte gyerekjáték, ráadásul a belőle áradó illatszimfónia az egyik legnagyobb hangulatfelelőse lehet a családdal és a barátokkal töltött ünnepi eseményeknek. Nem kell más hozzá, csak egy üvegből készült fűszertartó, amibe 2 db szárított fahéjrudat, 10-15 szem aszalt áfonyát, néhány narancs- és citromhéjat és 2 kisebb fenyőszálat helyezünk, de ízlés szerint akár csillagánizst is szórhatunk közéjük. Az illatcsomagunkat még ünnepibbé tehetjük, ha a fűszertartó dobozra egy színes masnit kötünk zsinórból, esetleg fagömbbel, örökzölddel vagy téli virággal is díszíthetjük.
Memóriajáték családi fényképekből – ki emlékszik a rokonaira?
Egy vidám társasjátékkal nem lehet mellé lőni, főleg, ha a memóriakártyákat a legviccesebb családi fotóinkkal dobjuk fel. Ehhez sem hozzá túl sok eszköz, csupán 2 db A4-es kartonpapír, a hátoldalak
színesítéséhez 2 db egyszínű vagy hasonló mintájú papír, kb. 6×6 cm méretűre vágott fotók, olló, egy kevés ragasztó és a tároláshoz papírdoboz. Érdemes minél több fotót összegyűjtenünk, hogy még
nagyobb fejtörést okozzon a játék.

Ráadás csomagolási trükkök egy valóban zöld karácsonyért Figyeljünk arra, hogy kiváltsuk a hagyományos értelemben vett, egyszer használatos papír és műanyag csomagolóanyagokat! Számtalan szuper alternatíva közül választhatunk karácsonykor is: beszerezhetünk gyönyörű, 100%-ban újrahasznosított csomagolópapírokat, de egy többször is használható papírtáska is tökéletes választás lehet. Az is kiváló trükk, ha a kisebb méretű ajándékokat a nagyobbakba „csomagoljuk”. Érdemes továbbá például már nem használt cipősdobozt, újságpapírt vagy képregényt is felhasználni, a ragasztó- és műanyagszalagot pedig mellőzni.

A Jófogás ezzel a sajtóanyaggal is arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nemcsak anyagi megfontolásból érdemes használt árut adni és venni, hanem ezzel egyúttal a környezetünk védelméért is sokat tehetünk. Ugyanis a másodkézből beszerzett vagy újra felhasznált termékeket
nem kell még egyszer legyártani vagy leselejtezni.
A Jófogás felhasználói így csak 2018-ban 200 000 tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a Földet. Ez a mennyiség 1 400 000 000 darab műanyag zacskó, vagy például 2 700 000 tricikli előállításához is elég lehet, 15 385 évig fedezi egy átlagos háztartás energiafelhasználását, sőt, olyan hatással van a környezetünkre, mintha 39 ezer autót vonnánk ki a forgalomból egy teljes évre, vagy ha minden évben 45 napra leállna Budapest teljes közlekedése!