Kezdőlap Rendőrségi hírek EMBERCSEMPÉSZ ÉS ÖT ILLEGÁLIS MIGRÁNS

EMBERCSEMPÉSZ ÉS ÖT ILLEGÁLIS MIGRÁNS

A jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Nyugat-Európába akarta juttatni társait a szír embercsempész.

Nagybaracska és Sárhát között, az 5107-es úton ellenőriztek 2019. november 29-én 11 óra 15 perckor egy német rendszámú személyautót a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály munkatársai.

A rendőrök intézkedés alá vonták a jármű vezetőjét, egy szír állampolgárt, valamint a vele utazó öt külföldit. A sofőr egy német tartózkodási engedélyt adott át a járőröknek, azonban a vele utazók – akik szintén szír állampolgárnak vallották magukat – sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendelkezésre álló adatok szerint a járművezető segítséget nyújtott társainak abban, hogy a jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak.

A sofőrt a rendőrök előállították a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre. Vele szemben embercsempészés miatt indított büntetőeljárást a főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya. A nyomozók a szír férfit gyanúsítottként hallgatják ki. Őrizetbe vételét követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.