Kezdőlap Események Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!

Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!

Elindult Magyarország legnagyobb ünnepi összefogása!

AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET ORSZÁGOS ADVENTI PÉNZADOMÁNYGYŰJTÉSÉHEZ BÁRKI CSATLAKOZHAT A 1353-AS ADOMÁNYVONALON
December 1-én, advent első vasárnapján 24. alkalommal hirdette meg Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Már az ünnepi sajtótájékoztatót indító gyertyagyújtás időpontja 13 óra 53 perc is a Segélyszervezet adományvonalára utalt. Ahogy a felhívás jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem az ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, és hogy kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. Idén is sokféleképpen lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez.

Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés emblémája, a szeretet.éhség. tört mézeskalácsszív évente emberek százezrei számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. Ez az egyre szélesedő ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az ünnepeken túl is, egész évben hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajba jutottakat. Az adventi adománygyűjtés hagyományainak része, hogy az összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával veszi kezdetét, melyet idén Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László elnök-igazgató lobbantottak lángra, majd Rost Andrea operaénekes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész egy karácsonyi dallal teremtette meg a rendezvény ünnepi hangulatát a gyertyaláng mellett.

Lévai Anikó jószolgálati nagykövet ünnepi köszöntője után Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója prezentációjában ismertette az előző évi adventi pénzadománygyűjtésből megvalósuló segélyakciókat, egész éves programokat és fejlesztéseket. Elmondta, hogy a 259 millió forintból 2018 adventjén közel 38 millió forintot fordítottak ünnepi segélyakciókra: több ezer adag melegétel kiosztására, tüzelőre, élelmiszersegélycsomagokra valamint a segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő családok és további több ezer gyermek számára szervezett karácsonyi programokra.

Az adományokból több mint 31 millió forintot költöttek konkrét fejlesztésekre, melyek közül Lehel László kiemelte a 2019 nyarán megnyitott kastélyosdombói gyermektábor berendezését, a szolnoki családok átmeneti otthonának tetőcseréjét és korszerűsítését. A felsorolást folytatva elmondta, hogy az adományok hozzájárultak egy Biztos Kezdet Gyerekház és két Jelenlét Pont létrehozásához és berendezéséhez a halmozottan hátrányos helyzetű Gönci járásban, a Segélyszervezet hajléktalanokat segítő gyulai éjjeli menedékének és átmeneti szállásának felújításához és felszereléséhez, a kastélyosdombói továbbképzőközpont fejlesztéséhez, az orosházi családok átmeneti otthona udvarán létrehozott játszótér megépítéséhez, valamint a soproni szenvedélybetegek nappali intézményének létrehozásához.
A gyűjtés során befolyt adományok legnagyobb részét, közel 190 millió forintot, az Ökumenikus Segélyszervezet 2019-ben is a mindennapokban zajló segítő munkájának támogatására fordította, mely összeg hozzájárult az országos intézményhálózatában található központok működéséhez. Ez számokban azt jelenti, hogy 17 regionális központban közel 400 munkatárssal mintegy 80 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet. Lehel László kiemelten szólt a segélyszervezet Kapaszkodó programjáról, melynek keretében nehéz sorsú gyermeket támogatnak, közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozások szervezésével teremtve esélyt a gyerekek felzárkózására. Az egyedülálló program a Segélyszervezet adományozóinak köszönhetően működhet és adhat esélyt évente több mint 2000 gyermeknek a szegénység okozta hátrányok leküzdésére. Az elnök-igazgató hozzátette: az Ökumenikus Segélyszervezet az adventi adománygyűjtésnek köszönhetően tudta hatékonyan működtetni az évente mintegy 200 bajba került család számára menedéket nyújtó családok átmeneti otthonait, a legkisebb gyermekeknek és szüleiknek támogatást nyújtó biztos kezdet gyerekház intézményeit, továbbá Országos Segélyközpontját, mely utóbbi 2019-ben is krízishelyzetbe került családok ezreinek nyújtott segítséget.
Az elnök-igazgató leszögezte: a segélyszervezet működése szinte elképzelhetetlen enélkül a széleskörű ünnepi összefogás nélkül, és hasonló célokért gyűjtenek idén adventben is. Az Ökumenikus Segélyszervezet évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonainkban családok százainak biztosít lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. Legfőbb célkitűzés továbbra is az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Ennek érdekében egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, azért, hogy aztán önállóan, külső segítség nélkül is boldoguljanak.

Lehel László végül hangsúlyozta: bár a gyűjtés kampányszerű, az Ökumenikus Segélyszervezet nem kampányszerűen, hanem egész évben támogatja a rászorulókat. Teszi ezt azon a több mint negyedévszázados tapasztalat és szakmai ismeretek birtokában, hogy mikor mivel tud a legtöbbet adni: ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek.

Gáncs Kristóf, a segélyzervezet kommunikációs igazgatója elmondta: hosszas előkészületek és széleskörű partneri összefogás előzte meg a gyűjtést annak érdekében, hogy idén is minél többekhez jusson el a felhívás és minél egyszerűbben lehessen csatlakozni az országos összefogáshoz. Az adománygyűjtés módját és a lehetséges támogatási formákat ismertetve kiemelte a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is.
A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra is, hogy bár az advent csak a mai napon veszi kezdetét, az előző évekhez hasonlóan a gyűjtés a Tesco áruházakban már november 11-én elkezdődött., és advent első vasárnapjáig már több mint 100 ezer kupont vásároltak az áruházak kasszáinál. November 22-én megnyílt a segélyszervezet Adománypontja is az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a látogatóktól. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a segélyszervezet munkájával, az adományboltban pedig a karitatív szervezet intézményeiben készített ajándéktárgyak vásárlásával lehet segíteni. A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat vagy csekken lehet adományozni. Az Opera által szervezett Diótörő Fesztivál keretében az ott vásárolt forralt bor és más finomságok árával támogathatják a kitűzött célokat az Erkel Színház előtt az adományozni kívánók.

A magánadományozók mellett az összefogásban évről évre fontos szerepet játszanak a segélyszervezet vállalati partnerei is. A sajtótájékoztatón az ünnepi összefogás évek óta elkötelezett stratégiai partnereinek képviselői is jelen voltak. A sajtótájékoztató résztvevői végül az adományvonal 1353-as számait megformáló installáció mellől élelmiszert, ruhát, tűzifát és gyermekjátékokat tartalmazó adománycsomagokat indítottak útnak egy rászoruló családhoz kifejezve ezzel azt, hogy a telefonhívásokból is valódi adomány, tényleges segítség lesz.