Kezdőlap Zenei élet Franck, Chopin: Gordonkaszonáták – G. Capucon, Wang

Franck, Chopin: Gordonkaszonáták – G. Capucon, Wang

Az Erato/Warner csellista sztárja: Gautier Capucon és a kínai zongorista-sztár: Yuga Wang együtt játszották fel lemezre a kamarazene irodalom két hatásos gordonkaszonátáját.

Frederic Chopin kamarazenéjében különleges ritkaságszámba ment, ha a kor egyik legnevesebb zongoristájaként nem szólózongorára komponált. Ilyen kivételes alkalom a g-moll gordonkára és zongorára írt szonáta – mellyel bár 1848-ra készült el; de az nem a kor forradalmi időinek, hanem inkább Chopin magánéleti forrongásainak: George Sanddal – vagyis Dudevant bárónővel – folytatott viszonyának állít emléket.

A férjes asszony társadalmi rangjával ellentétes libertinizmusa és korát megelőző feminista attitűdjei szöges ellentétben álltak Chopin mély katolicizmusával és konzervatív visszafogottságával. Kettejük érzelmi hullámvölgyei közismertek és itt meghallgatható gordonka-zongora szonátáján is nyomot hagytak.

Egészen más, kedvesen bensőséges hangütésű a lenyűgözően sokrétű tehetséggel megáldott porosz politikusnak és amatőr csellistának: Anton (Antoni) Radziwillnak 1829-ben írt C-dúr Bevezetés és Polonéz. A lengyel-litván történelemben különösen nagy befolyással rendelkező művelt családdal Chopin a herceg lánya: a bájos Wanda révén ismerkedett meg, akinek zeneleckéket adott. A kapcsolat annyira elmélyült a herceg és az általa anyagilag is támogatott zeneszerző között, hogy Chopin egyébiránt ezen kívül kivételesen még egy zongoratriót is írt neki.

A lemezen megszólaltatott másik nagy lélegzetű kamaradarabot: Cesar Franck A-dúr szonátáját 1886-ban eredetileg hegedű-zongora kettősére komponálta nászajándékul barátja és honfitársa, a neves belga hegedűművész és zeneszerző: Eugéne Ysaye esküvőjére. A hegedűszólamot aztán gordonkára Jules Desart készítette el Franck belegyezésével és jóváhagyásával.

A két félórás nagy romantikus szonátához és a tíz perces polonézhez egy másik tízperces mű csatlakozik a lemez végén: Astor Piazzola Grand tangója. Az argentin mester 1982-ben eredetiben is gordonkára és zongorára megírt, tradíciókból és jazzből építkező darabja nyilvánvalóan egy más világban született és más attitűdöt képvisel – viszont kvázi hangulatos ráadása annak az energikus, temperamentumos és technikás játéknak, mely végigkíséri az egész műsort.

A csellista Gautier Capucon és a zongorista Yuga Wang alkotta duó kifinomult egymásra figyelésen alapuló játéka, sok helyütt gyors és erőteljes tempókban is megnyilvánuló virtuozitása magával ragadja a hallgatót. Drámai komolysággal – de mellette a legtermészetesebb spontaneitást sugározva zenélnek.

Érződik, hogy a duó nem alkalmi társulásként ment stúdiózni – hiszen évek óta együtt muzsikálnak, és idén is hatalmas sikert arattak közös turnéjukkal mind Észak-Amerikában, mind pedig Európában. E turné folytatásaként a lemezen szereplő teljes műsorukat pedig akár élőben is láthatjuk és hallhatjuk – hiszen azt 2020. január 26.-án, budapesti koncertjükön bemutatják a Zeneakadémián.

Komlós József JR