Kezdőlap ÉT-TRENDEK Japán konyha és magyar bor: az igazi nyerő páros

Japán konyha és magyar bor: az igazi nyerő páros

A magyar bor és a japán ételek nagyon jól működhetnek együtt – derült kia 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat ünneplő „HungarianWine Grand TastingTokyo” eseményen, ahol a Bognár Pincészet Villányi válogatása nagy sikert aratott.ATokióban megrendezett workshopokon többek között arra is fény derült Elizabeth GabayMaster of Wine segítségével, hogy milyen borokkal érdemes párosítani a jellegzetes japán ételeket.

A japán konyha sokszínű és izgalmas, sokszor szigorúan tradicionálisnak tűnik. Sok étel megtévesztően egyszerű, néha csak egy-két összetevőt tartalmaznak. Az ázsiaifogások kedvelőinek most összegyűjtöttük, hogy mik a legütősebb ízkombinációk, melyek garantáltan feldobják az esti vacsorát.

Sushi és sashimi

Semmi nem hasonlítható össze a frissen vágott, minőségi nyers hal ízével és érzésével. A sushi és a sashimi tiszta ízei hasonlóan tiszta és könnyed borízt igényelnek, így legjobb kiegészítőjük egy könnyű pezsgő vagy gyöngyözőbor lehet. Ha valaki ódzkodik a buborékoktól, tökéletes választás egy gyümölcsös irsaiolivér.

Katsu és karaage

A katsu(a rántott hús japán megfelelője) és a karaage(japán frittírozott csirkefalatok) típusú ételek lágy és barátságos ízeit aromás és teltebb fehérborral, például chardonnay-vel ajánlott kiegészíteni. Kiváló lehet azonban egy könnyedebb, gyümölcsösebb vörösbor – például az aszalt szilvás aromával rendelkező Merlot – is melléjük.

Sunomono

A nagy népszerűségnek örvendő japán uborkasaláta összetevői (daikon retek, gyömbér, uborka)igazi frissítő és tisztító hatással rendelkeznek. Tökéletes választás melléjük egy ropogós savtartalmú, friss és citrusosolaszrizling vagy egy komplexebb zamatú, fehérvirágos-citrusossauvignonblanc.

Japán levesek

A japán konyha kiemelt ételei közé soroljuk a leveseket, melyeket – eltérően az általunk megszokottól – sokszor az étkezés végén fogyasztanak. Az általunk legismertebb leves a miso leves, ami halalapléből (dashi), valamint misopasztából készül. A bor és az umami párosítása nem könnyű feladat, ám egy közepes testű, gyümölcshangsúlyos cabernet sauvignon-nal nem lőhetünk mellé.

Ha valakinek meghoztuk a kedvét a japán-magyar ízkombinációhoz, ajánljuk hozzá a „HungarianWine Grand TastingTokyo” eseményen is bemutatott borokat a Bognár Pincészettől.

További információk a borokról: https://bognarpinceszet.hu/