Kezdőlap Adomány Karácsony első napján is ételt osztottak a főtéri Wojtyla-sátorban

Karácsony első napján is ételt osztottak a főtéri Wojtyla-sátorban

A Wojtyla Barátság Központ jótékonysági ebédosztásának második napján, december 25-én a Ladánybenei Polgármesteri Hivatal képviselőtestületének hozzájárulásával Kardos Attila, a település polgármestere jóvoltából juthattak betevő falathoz Kecskemét szegényei. 

Király József önkormányzati képviselő és Kis János evangélikus lelkész köszöntötte pontban déli 12 órakor a több száz rászorultat.

A politikus Ferenc pápa karácsonyi homíliájából idézett:

„A nép, amely sötétben jár, nagy fényességet lát” (Iz 9,1). Az olvasmány jövendölése az evangéliumban valósult meg: miközben a pásztorok éjjel virrasztottak földjükön, „beragyogta őket az Úr dicsősége” (Lk 2,9). A föld éjében megjelent az égből érkező fény. Mit jelent ez a sötétségben felragyogott fény? Szent Pál szinte sugallja a választ, azt mondta: „Megjelent Istenünk kegyelme.” Isten kegyelme, mely „megváltást hoz minden embernek” (Tit 2,11), ezen az éjszakán elborította a világot.

De mi is ez a kegyelem? Az isteni szeretet, a szeretet, amely átalakítja az életet, megújítja a történelmet, megszabadít a rossztól, békével és örömmel tölt el. Ezen az éjszakán megmutatkozott előttünk Isten szeretete: Jézus az. A Magasságbeli Jézusban kicsinnyé lett, hogy szeressük őt. Isten Jézusban Gyermekké lett, hogy átölelhessük őt. Ám feltehetjük a kérdést: Miért nevezi Szent Pál Isten világba való eljövetelét „kegyelemnek”? Azért, hogy elmondja nekünk: ez teljességgel ingyenes ajándék. Itt a földön látszólag mindent az „adj, hogy kapj” logikája vezérel. Isten ingyenesen érkezik közénk. Szeretete nem képezi üzlet tárgyát: nem tettünk semmit azért, hogy kiérdemeljük, és soha nem is leszünk képesek megfelelően viszonozni azt.”…

– Annak a Jézusnak a születésére emlékezünk karácsonykor, aki maga is hajléktalan volt. Hogy mi most együtt lehetünk, annak a hajléktalan Jézusnak az ajándéka, aki szeretné, ha a mai nap a szeretetről, egymás elfogadásáról szólna. Egyik adventi délutánunkon a gyerekektől megkérdeztem, mit szeretnének karácsonyra. Egyikük ezt válaszolta: ő szeretetet szeretne kapni. Visszakérdeztem: nincs nálatok szeretet? De van, viszont karácsonykor sokkal nagyobb, mert eljön a papa, a mama, és olyan jó volna, ha mindig karácsony lenne – fogalmazott Kis János.

Az ebédadományt – 300 adag gulyáslevest, kenyeret, különféle süteményeket és szaloncukrot – a két vendég osztotta ki a Wojtyla Barátság Központ munkatársainak, önkénteseinek közreműködésével.