Kezdőlap Rendőrségi hírek KÉT AUTÓ – KÉT EMBERCSEMPÉSZ

KÉT AUTÓ – KÉT EMBERCSEMPÉSZ

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök két embercsempészt fogtak el, akik összesen kilenc illegális migránst szállítottak autóikban.

Nagybaracska közigazgatási területén 2019. december 15-én 7 óra 45 perckor a járőrök megállítottak egy német honosságú Volkswagent. Sofőrje, egy iraki állampolgár német tartózkodási engedéllyel igazolta magát. A járműben további négy férfi utazott.

Néhány perccel később a közelben járőrszolgálatot ellátó rendőrök megállítottak egy másik, szintén német autót. Az Audit egy szír férfi vezette, ő német konvenciós igazolvánnyal rendelkezett. Az autónak további öt utasa volt.

A Volkswagen és az Audi utasai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az egyenruhások kérdésére szír állampolgárnak vallották magukat.

A gyanú szerint mind az iraki, mind a szír sofőr segítséget nyújtott abban az illegális migránsoknak, hogy a jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak.

A gépkocsivezetőket a járőrök előállították a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A férfiak őrizetbe vételét követően a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migráció Ügyek Osztálya előterjesztést tesz letartóztatásuk indítványozására.

Az illegális migránsokat – meghallgatásuk után – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.