Kezdőlap Kecskemét Budapest LEZÁRT AKTA: FOGLALKOZÁSI SZABÁLYOKAT SZEGETT

LEZÁRT AKTA: FOGLALKOZÁSI SZABÁLYOKAT SZEGETT

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság lezárta annak az ügynek a vizsgálatát, amelyben két férfi azért szenvedett maradandó sérülést, mert egy munkagép kezelője foglalkozási szabályt szegett.

Egy apostagi ingatlan területén 2019. április 28-án délelőtt gallyazásra készültek. A feladat elvégzése érdekében a munkálatok irányítója egy teleszkópos rakodógépre házilag barkácsolt kalodát tett, amelybe beszállt két alkalmi munkás. Ők erdészeti-fakitermelési ismeretekkel egyáltalán nem rendelkeztek, a művelet során egyéni védőeszközt nem használtak, illetve a fából készült rekeszt sem rögzítette senki a rakodógép villáihoz. Ráadásul a rakodógép kezelője – a telek tulajdonosának a fia – nem rendelkezett olyan érvényes engedéllyel, amely a gép használatára jogosította volna. A munkások a dobozban állva körülbelül 4-5 méterre emelkedtek el a földtől, és megkezdték az ágak levágását. Ekkor a rögzítés nélküli kaloda megbillent, az emberek pedig azzal együtt a földre estek és megsérültek.

Az esettel összefüggésben a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon nyomozást rendeltek el. A vizsgálat során kirendelt igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint mindkét munkás maradandó fogyatékosságot szenvedett, amikor leestek a magasból.

A munkagép kezelőjét a rendőrök foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják.

A szabadlábon védekező, jelenleg 41 éves férfi ügyében a kunszentmiklósi nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a helyi ügyészségre.