Kezdőlap Zenei élet Lindemann: F&M

Lindemann: F&M

Itt az új Lindemann-album: az Universal/Vertigo kiadásában megjelent az F&M! A Rammstein szellemi köréhez kötődő német-svéd szuper-duó igazán drámai hatású albummal jelentkezik.

Ha csak abból indulnánk ki, hogy egy indusztriális metál szuperduó lemezét tesszük be a lejátszóba, csak részigazságokig jutnánk. Ez a lehengerlő hatású album sokkal több annál. A német Rammstein ikonikus énekese és a svéd Hypocrisy és a Pain multi-instrumentálistája: Peter Tägtgren egyszerre elgondolkodtató, felkavaró és felzaklató anyagot hozott létre.

A Lindemann tagjai ismét az ösztöneikre hallgattak: F&M című második albumuk totálisan kiszámíthatatlan és teljesen más, mint 2015-ös debütáló lemezük. Till Lindemann szövegei kizárólag németül íródtak, angol nyelvű dalt nem találunk a lemezen.  A zenei részért pedig a svéd Peter Tägtgren felel.

A lemezről előzetesen három single jelent meg: a monumentális rock kórussal kiegészülő Steh auf, az Ich weiss es nicht és a Knebel. Mindhárom dalhoz készült videoklip is, a Lindemannra jellemző, nyugtalanító képi világgal.

Összességében, az alkotók a bátran nyúltak hozzá más stílusokhoz is: az F& M címadó dala: a Frau & Mann (Nő és férfi) például leginkább egy indie-rock dalhoz hasonlít, a Platz Eins-ban pedig nagyon hangsúlyosak a billentyűs hangszerek.

Természeten a teljes albumon érződik Till Lindemann erőteljes karaktere is: a szövegek humora abszurd, és gyakran szólnak szenvedélyről, halálról, szerelemről és erotikáról.

A zenekar bevallása szerint a dalokat eredetileg nem is az albumra kezdték el írni, hanem Lindemann lányának avantgarde színházi előadásához akartak zenét komponálni – az előadás egyébként a Jancsi és Juliska feldolgozása volt. Ez után határozták el, hogy a már meglévőkhöz írnak még számokat, így véglegesedett a tracklist.

KJJR