Kezdőlap Zenei élet Szandai Mátyás Quartet: Sādhana

Szandai Mátyás Quartet: Sādhana

Sādhana – ez a címe Szandai Mátyás első, saját szerzeményeit tartalmazó lemezének. Szó szerinti jelentése: sa = végtelen, dha = meditálni, na = tagadás, halál. Magyarul, a meditációban meghal az ego.

Drámaian cseng, pedig ez a szanszkrit kifejezés nem jelent többet, mint azt, hogy ha bármilyen cselekvésünket – legyen szó mise celebrálásról vagy kapálásról – kellő elmélyültséggel, spirituális irányultsággal gyakoroljuk, az közelebb visz a célunkhoz, ami végső soron az, hogy otthonosan belakjuk magunkat.

A BMC Recordsnál kiadott lemez füzetében olvasható filozofikus felvezetés után rögtön meghökkent a nyitódarab: mely egy kortárs tonális – sőt népszerű dallamossággal operáló, szinte filmzenés komolyzenei elemekből építkező kompozíció, vendégzenészekkel a kamarazene szintjén megfogalmazva. De a folytatás már a Szandaitól ismert briliáns, bontott gitározásban lüktető, lebegően szárnyaló jazz – máskor meg erőteljes bluesba oltott spleen; mindenképpen élvezetes és élettel teli zenéléssel.

A magyar Szandai Mátyás – nagybőgő, a brazil Nelson Veras – gitár, a kubai Ricardo Izquierdo – szaxofon, és a francia Fabrice Moreau – dob felállású nemzetközi kvartett eredetileg idén tavasszal: a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatta be a lemez anyagát, melyet aztán hónapokkal később, a nyár derekán a BMC stúdióban fel is vettek.

A Szandai Mátyás Quartet – tulajdonképpen Párizsban élő és alkotó zenészei – a magyar gitáros tíz saját szerzeménye mellett egy-egy Tom McClung és Warne Marsh kompozíciót is rögzítettek a lemezre, mely rövid témákból dinamikusan építkezik, és véleményen szerint a jazz-kedvelők elég széles táborát lesz képes elérni. Éppen annyira progresszív és virtuóz – hogy meg tudja érinteni az ínyenc fogyasztókat; és éppen annyira mainstream – hogy utat találjon a jazz tömegfogyasztókhoz is.

Komlós József JR