Kezdőlap Zenei élet Weidner – Dumoulin – Graupe – Terzic: Melanoia

Weidner – Dumoulin – Graupe – Terzic: Melanoia

Melanoia: a melankólia és a paranoia közös hatását nevezte el így a Németországban élő szerb dobos: Dejan Terzic, aki 2012­ben ezen a néven hozta létre együttesét.

Terzic a Melanoia együttest 2012-ben hozta létre, bemutatkozó albumukra 2014-ben megkapták a német Grammynek nevezhető Echo-díjat a legjobb dobos kategóriában. Jelen CD az ugyancsak a BMC Records-nál megjelent Red című album folytatása, melynek elkészítésénél Terzic együttesének két tapasztalt tagjára támaszkodik: a héthúros gitáron játszó Ronny Graupéra és Christian Weidner altszaxofonosra. Mellléjük először hívta meg tagnak az elektronikus billentyűk varázslóját, Jozef Dumoulint, hogy utat törjön nekik a hangok erdejében.

A Melanoia kifejezési eszköztárába Észak- és Dél-európai megközelítéseket ötvözött Új-zélandi és amerikai zenészekkel találkozva, lehorgonyozva mindezt Európa Keletén a saját, szerb származásának hagyományos zenei talajába.

S valóban eléggé behatárolhatatlan zenei világ, amit a Terzic alkotói műhelyét leképező lemezén hallunk: monotónia, repitatív ismétlődések, tánczenés blokkok váltogatják egymást az akusztikus hangszerek és az elektronika képezte zenei közegben.

KJJR