Kezdőlap Zenei élet 2020-ban két Hungaroton-kiadvány az ICMA jelöltjei között

2020-ban két Hungaroton-kiadvány az ICMA jelöltjei között

A sikersorozat folytatódik: a Hungaroton az elmúlt három év után ismét felkerült az International Classical Music Awards (ICMA) jelöltjeinek listájára.

A kiadó legértékesebb gyöngyszemei közé tartozó, Cziffra György felvételeit három lemezen tartalmazó, a hazai sajtóban kiváló kritikákat kapott albuma a Best Collection, míg a Chopin balladáit és impromptu-jeit a Steinway Művész Farkas Gábor előadásában tolmácsoló lemeze a Solo Music kategóriában kapott jelölést. A jelöltek listáját november 19-én Rémy Franck luxemburgi zenetörténész, a zsűri elnöke hozta nyilvánosságra a nemzetközi bírálóbizottság döntése alapján.

A Hungaroton 2019-ben indult sorozata:, a The Masters Collection katalógusuk legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjti össze. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak. Elsőként Cziffra György, a 20. század kimagasló jelentőségű zongoraművészének páratlan örökségéből válogattak.

„Cziffra György neve mindazok számára, akik kicsit is otthonosak a komolyzene világában, a zongorázni tudás szinonimája lett. Ahogyan korábban Liszt Ferenc neve is. Gyakran emlegették Cziffrát Liszt méltó, sőt egyetlen igazi zongorista örököseként. (…) Hangszerének páratlan virtuózává vált, de szellemi értelemben is tökéletes ura lett az általa megformált anyagnak. (…)  Cziffra György, bár mindenkinek a káprázatos virtuóz képe ugrik be róla először, szellemi értelemben is a legmagasabb rendű művészet elkötelezettje és művelője volt.” – írta Mácsai János, zenetörténész.

A Chopin: Ballades & Impromptus című lemezen a zeneszerző összes balladája és impromptu-je szólal meg a Liszt- és Junior Prima Díjas, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze, Farkas Gábor előadásában.

Ahogy Csengery Kristóf fogalmazott: „A négy ballada és a négy impromptu együtt termékeny szerkesztői ötlet, amely lehetőséget ad arra, hogy az előadó erős kontrasztokkal Chopin két eltérő profilját vázolja fel: az epikus-drámai és a szeszélyesen lírai, elegánsan improvizatív megszólalásmódot. (…) Farkas Gábor magasrendű kreativitással aknázza ki a műsor kínálta lehetőségeket. A hangszert fölényes virtuozitással uralja, ujjai alatt a hangzás, ha kell, szimfonikus, ha kell, csipkeszerűen áttört. A hangvétel hol grandiózus, hol álmodón gyengéd, a telt harmóniák ércesek, a díszítések gyöngyözők. A legfontosabb azonban talán a szuverenitás: a zene hiteles hangsúlyokkal, beszédes tagolással él és lélegzik értelmezésében.” (Magyar Narancs, 2019. június 20.)

Az International Classical Music Awards (ICMA) a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Rémy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. A zsűriben részt vevő további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), das Orchester (Németország), Deutsche Welle
(Németország), Gramofon (Magyarország), MDR Kultur és MDR Funkhaus (Németország), Musica (Olaszország), Musical Life (Oroszország), Musik & Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), Polskie Radio Chopin (Lengyelország), Radio 100,7 (Luxemburg), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo (Spanyolország), Unison (Horvátország).

Cziffra György albuma olyan neves karmesterek felvételeivel került a jelöltek közé, mint Claudio Abbado (Bruckner: Symphonies Nos 1 & 9), Sir Colin Davis (Berlioz Odyssey), Sir John Eliot Gardiner (The Complete Beethoven Recordings) vagy Bernard Haitink (Portrait: Beethoven – Bruckner – Haydn – Mahler). Farkas Gábor lemeze pedig többek között Fejérvári Zoltán (Janácek: On an Overgrown Path – In the Mists, Sonata 1.X1905) és Schiff András (Schubert: Sonatas & Impromptus), vagy Jevgenyij Koroljov (Brahms: Intermezzi), Gidon Kremer (Weinberg: 24 Preludes for Violin Solo) és Elisabeth Leonszkaja (Schubert: Piano Sonatas – Wanderer Fantasie) felvételeivel versenyez a kategória első helyéért.

Az International Classical Music Awards díjkiosztó gálakoncertjét 2020. április 30-án a sevillai Teatro de la Maestranzában rendezik, ahol a John Axelrod vezényelte Sevillai Királyi Szimfonikus Zenekar lép fel.