Kezdőlap Régió A 2020-as évben is folytatódik a Slow Food Termelői piac sorozat

A 2020-as évben is folytatódik a Slow Food Termelői piac sorozat

Tizedik alkalommal, január 31-én, pénteken kerül megrendezésre a
Kecskeméti piaccsarnokhoz kapcsolódó szabadtéren a minden hónap
utolsó péntekén megrendezésre kerülő Slow Food Termelői kis piac. A
tavalyi évhez hasonlóan az eseményen résztvevő termelők és
kézművesek tudásuk legjavával, minőségi termékeik színes kínálatával
várják az érdeklődő közönséget. A Termelői kispiac nívója és hangulata eljutott egészen Olaszországig. Kíváncsivá tette őket, ugyanis a múlt év végén három napos látogatást tettek városunkban a Slow Food-CE projektet vezető olasz partnerek. Ideutazásuk célja a Slow Food termelői piacon résztvevő és a Slow Food szellemiségét követő termelőkkel való megismerkedés, tapasztalatcsere volt, illetve
betekintés a Kecskeméti Piacon minden hónap utolsó pénteken
megrendezett termelői piac működésébe. A vendégek az első napon a
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Kecskeméti
Piac munkatársainak szervezésében egy egész napos program
keretében több termelő életébe nyertek betekintést, megismerkedtek
a magyar paraszti élet hagyományaival, a tradíció fontosságával.
Megtapasztalták, számukra mit jelent az állatok szabad tartása, és azok életfeltételeihez kapcsolódó kedvező körülmények megteremtése.
Szembesültek az állatokból nyert alapanyagok nagy múltra
visszatekintő, de kíméletes feldolgozásával, a technológiai eljárások
metódusaival. A különleges élményt és tapasztalatokat nyújtó
látogatásokat a házigazdák minden esetben kulináris élvezeteket
nyújtó finomságokkal koronázták meg. A kóstolók palettáján szerepelt
a kecskesajt, kecsketejből készült joghurt, kézműves sajtféleségek,
charolais fajta szarvasmarhából elkészített kézműves hamburger és
persze a házi szörp sem hiányozhatott a kínálatból. Továbbá ízlelhettek
még méz különlegességeket is egyenesen a kaptárból.
A következő napon a vendégek a Slow Food kistermelői piac
forgatagába cseppentek. A most is színvonalas, vidám, színes
rendezvényen ízek találkoztak, szebbnél-szebb portékák, házi és
kézműves termékek kínálták magukat. Kóstolhattak kézműves sajtot,
gyógynövényekből készült teakülönlegességeket, bodzából készített
édességet, valamint házi rétest, füstölt kolbászt, szalámit, kemencében sült kenyeret. A rendezvény ideje alatt fontos szerepet kapott az újrahasznosítás fogalma is a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezésével, illetve a papír tasakok, poharak, mosható
csomagolóanyagok felhasználásával. A termelői piac egyik
látványeleme ezúttal a magyar hagyományokhoz fűződő kolbásztöltés
volt, melyen az olasz vendégek is részt vettek. A még nyers kolbászt
kemencében sütötték ki és frissében tálalták. A másik látványelem a
kenyérkészítés rusztikus paraszti hagyományának bemutatása volt, a
szintén résztvevő gyermekcsoportok legnagyobb örömére. A piactér
légterét átszőtte az illatok orgánuma, a gyermekcsacsogás, az emberi
moraj és mindezt körvonalazta az élőzene pajkos játékossága. Az olasz partnerek a rendezvény végén előadást tartottak a termelőknek a
világszerte már működő Slow Food termelői piacok jellegzetességeiről,
kívánalmairól.