Kezdőlap Események A mobiltöltők egységesítését sürgeti az Európai Parlament

A mobiltöltők egységesítését sürgeti az Európai Parlament

Tóth Edina sajtóközleménye

Az Európai Parlament a mai napon határozatot fogadott el a mobiltöltők egységesítéséről. Tóth Edina, a közös állásfoglalási indítvány egyik kezdeményezője üdvözölte a szavazás eredményét. A fideszes EP-képviselő kiemelte: a határozat értelmében alapvető elvárás lesz az egységes töltővel való kompatibilitás. Az egységes mobiltöltők bevezetése különösen indokolt, hiszen az egyaránt szolgálja a fogyasztók és a környezet érdekeit.

Az Európai Parlament képviselői már több mint tíz éve sürgetik a mobiltelefonokhoz, táblagépekhez és e-könyv-olvasókhoz és más elektronikus eszközökhöz egységesen illeszkedő mobiltöltők bevezetését. Tóth Edina a szavazás után kiemelte, hogy eredménytelen volt a vállalatok közötti, javarészt piaci szempontokat figyelembe vevő, önkéntes megállapodás és a fogyasztóknak továbbra is különféle töltőket kell magukkal vinniük utazásaik során.

„Különösen örülök, hogy kezdeményezésemre sikerült megállapodni az egységes mobiltöltők szükségességéről, amely egyaránt szolgálja a fogyasztók és a környezet érdekeit. Nem halmozódnak többé a töltők a fiókok mélyén, és nem keletkezik évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladékˮ – mondta el a Tóth Edina, a belsőpiaci bizottság tagja.

Hátttér: Az Európai Parlament határozatában felhívja az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb 2020 júliusáig hozzon megfelelő jogi intézkedéseket az egységes mobiltöltők bevezetése érdekében, illetve ismertesse a témát érintő hatásvizsgálat eredményeit. Az állásfoglalási indítvány értelmében az egységes töltővel való kompatibilitás alapvető elvárás lesz.