Kezdőlap Kecskemét Stratégiai megállapodást kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Neumann...

Stratégiai megállapodást kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Neumann János Egyetem

Stratégiai megállapodást kötött a Katona József Színház és a Neumann János Egyetem. A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. újonnan felépült Campusán tartott eseményen a vállalatok vezetői bejelentették, hogy intézményi stratégiai partnerként népszerűsítik egymás szakmai tevékenységét, valamint bemutatták az együttműködés alappilléreit is.

„Egyetemünk számára kiemelt jelentőségű, hogy a város meghatározó kulturális, művészeti intézményeivel is szakmai együttműködést alakítsunk ki. A kecskeméti felsőoktatás egyik alapfeladatának tekintjük azt is, hogy hallgatóink sokoldalú képzése, felkészítése során a művészetek közreműködésével is hozzájáruljunk ahhoz, hogy a bennünket választó diákok a kultúra iránt fogékony, a színházművészetre nyitott értelmiségivé váljanak. Ez az együttműködés pedig egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy Kecskemét immár „Nemzeti” rangú színházának magas színvonalú, elismert szakmai munkájával hallgatóink, munkatársaink közvetlenül is megismerkedhessenek”- mondta el a sajtóesemény felütéseként Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

Cseke Péter igazgató hangsúlyozta, hogy az Egyetemen és a Színházban is kiemelt jelentősége van az edukáció és szórakozás kiegyenlített jelenlétének.

„Hiszünk az élethosszig tartó tanulásban és a minőségi szórakoztatásban. Megújult marketingstratégiánkban partnerként tekintünk a város egyetemére, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében eredményes szakmai kapcsolatok kialakítására törekszünk; fontos számunkra a Z generáció, hiszen ők jelentik a kultúrafogyasztó közönség következő bázisát. Közös pontnak tekinthetjük továbbá, hogy 2020 új minőségben, új kihívásokkal indult mindkét intézmény életében. Reményeink szerint, az egyetemi hallgatók száma évről évre növekedik majd teátrumunkban is.

Arról, hogy milyen lépésekkel közeledik az egyetemista közönséghez a teátrum, Réczei Tamás, a Katona József Színház művészeti vezetője számolt be.

„A közel tíz éve indult egyedülálló kezdeményezést, miszerint kreditért színházi előadáson vehetnek részt a hallgatók, felelevenítettük, és egy magasabb szintre emeltük. A következő szemesztertől immáron mind a négy karon lesz lehetőség szabadon választható modulként felvenni a limitált fővel működő színházi kurzust. Most először, egyetemi bérletkonstrukciót is hirdetünk, 2 nagyszínházi és egy szabadon válaszható kisszínházi előadást kínálunk a bérletben. Szorosabbra fonjuk a kapcsolatot a hallgatói érdekképviselettel, a Hallgatói Önkormányzattal is. Szeretnénk nyereményjátékokkal és rendezvényeken való részvételekkel intenzívebben jelen lenni az egyetemista korosztály életében, valamint évadonként két alkalommal a színházi előadótermekbe egy-egy produkciót elhozni.

A Színház egyfajta magatartásváltozás célzó kampányként tanévenként 4 darab színházi bérlettel támogatja a legkiemelkedőbb tanulmányi átlaggal rendelkezdő hallgatókat az egyetem négy karáról, amelyet az egyetemi tanévnyitó ünnepségen, ünnepi keretek között adunk majd át – részletezte a Színház vállalásait a kurzus ötletadója, Réczei Tamás.

„A jövő nemzedékeit nevelő szakembereink akkor fogják majd a gyermekeket a művészetek – ezen belül a színház látogatására, – szeretetére nevelni, ha ők maguk is színházba járó, a kultúra és művészetek iránt érdeklődő értelmiségiek lesznek. A színházzal közös célunk, hogy a leendő értelmiségi fiatalok látogassanak előadásokat, találkozzanak színészekkel, maguk is vásároljanak bérletet, azaz a kultúra felé nyitott, gondolkodó emberekké formálódjanak – foglalta össze a fentieket Dr. Rigó Róbert, a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának dékánja.