Kezdőlap Régió 5 olcsó, mégis piacképes OKJ tanfolyam

5 olcsó, mégis piacképes OKJ tanfolyam

Bár iskolarendszerű képzéseken ingyenesen lehet OKJ-s végzettséget szerezni, azoknak, akik rugalmas munkarendben, esetleg hétvégenként szeretnének tanfolyamra járni, csak fizetős felnőttképzések közt tudnak válogatni. A legtöbb felnőttképző kínálatában az átlag tanfolyam ár vizsgadíj nélkül 200-250 ezer forint körül mozog. Szerencsére azonban vannak rövidebb és olcsóbb képzések is, melyekkel piacképes szakmát lehet szerezni.

A TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal összegyűjtötte a legnépszerűbb kedvező árú OKJ-s képzéseket.

Élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s tanfolyam

Lassan naponta jelennek meg újságcikkek arról, hogy mennyire megnőttek a bérek a kereskedelemben. Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó részszakképesítéssel gyorsan el lehet helyezkedni a területen.

A képzés jellemzően 50-60 000 forintért elérhető, de az iskolák többsége részletfizetést is biztosít a jelentkezőknek. Emellett több intézmény kedvezményt nyújt a GYES-en vagy GYED-en lévő kismamáknak, bizonyos felnőttképzők pedig akár plusz képzést is adnak ajándékba a jelentkezőknek.

Targoncavezető tanfolyam

A targoncavezető képzések a legnépszerűbb tanfolyamok között szerepelnek a férfiak körében. Nem véletlenül, hiszen mindössze 1-2 hónap alatt elvégezhetőek, és OKJ-s végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem és a termelőipar területén is könnyen el lehet helyezkedni. A végzett szakemberek nem csak Magyarországon, hanem külföldön is rendkívül keresettek. Ráadásul ezekhez a tanfolyamokhoz érettségi sem kell, elég a nyolc általános.

Az OKJ-s végzettséget adó tanfolyam ára 40-től 50 ezer forintig terjed, ezt a tanulók részletekben is fizethetik.

Óvodai dajka OKJ-s tanfolyam

A nők körében rendkívül népszerű az óvodai dajka OKJ-s képzés. A tanfolyam akár 3 hónap alatt elvégezhető, a jelentkezéshez csak általános iskolai végzettség kell.

A tanfolyam ára tág határok között mozog, de átlagosan 70-80 000 Ft között van a képzés díja. Több iskola biztosít kamatmentes részletfizetési lehetőséget vagy különböző kedvezményeket, de van olyan iskola is, ahol ajándék bébiszitter képzés jár a tanfolyamra jelentkezőknek.

Bérügyintéző

A felnőttképzők kínálatában a legnépszerűbb tanfolyamok a rövid idő alatt elvégezhető pénzügyi képzések. Ilyen például a 4 hónap alatt elvégezhető bérügyintéző tanfolyam. A pénzügyi OKJ képzések a munkaerőpiacon is keresettek, az álláskereső portálokon rendszeresen hirdetnek meg bérszámfejtő vagy bérügyintéző pozíciókat.

A tanulóknak 60-65 ezer forinti összeget kell fizetniük a tanfolyamért, de természetesen ennél a képzésnél is van lehetőség részletfizetésre.

Ingatlanközvetítő

Az akár 4 hónap alatt elvégezhető ingatlanközvetítő képzés ára felnőttképző iskolától függően 56 000 forinttól 80 000 forintig terjed, de ez a befektetés hamar megtérül.

A Duna House statisztikái alapján a szakmával 1 éven belül már havi 200-300 ezer forintos nettó bevétel érhető el, de a néhány éves tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítők magasan az átlagbérek fölött keresnek, jellemzően 400 és 600 ezer forint közötti fizetést visznek haza.

Az OKJ átalakítása miatt azonban nem sokáig van már lehetőség arra, hogy néhány hónap alatt piacképes OKJ végzettséget szerezzen valaki.

„Érdemes minél előbb jelentkezni a kiszemelt képzésekre, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt. Emiatt az induló csoportok gyorsan betelnek.” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal szerkesztője.

Az OKJ átalakításával kapcsolatos rendelet szerint a rövidebb és rugalmasabb ütemezésben induló tanfolyamokat kínáló felnőttképzők csak 2020. december 31-ig indíthatják a mostani feltételekkel a képzéseiket.