Kezdőlap Események A Lourdes-i Szűz Mária-jelenésre és a Betegek Világnapjára emlékeztek a Wojtyla Házban

A Lourdes-i Szűz Mária-jelenésre és a Betegek Világnapjára emlékeztek a Wojtyla Házban

A Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének kedd délelőtti ünnepségén részt vett és felszólalt Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő, Tőzsér Judit, a Gond Rádió alapítója, valamint Balogh Andrea Johanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. (Fotók: Mátyus István)

1858. február 11-én a franciaországi Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya, július 16-áig összesen tizennyolc alkalommal. Lourdes idővel világhírű zarándokhely lett, ahova milliók látogatnak el engesztelni, gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni.

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a Betegek Világnapja. Ennek célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

A Wojtyla Ház ünnepi megemlékezésén Farkas Pál programszervező köszöntötte a vendégeket, hozzátéve, hogy „lélekben és törekvéseinkben velünk tart dr. Oberna György traumatológus főorvos és dr. Oroján Iván bőrgyógyász osztályvezető főorvos is”.

– Jót cselekedni, adni sokkal jobb érzés, mint kapni – fogalmazott felszólalásában a Gong Rádió alapítója, akit férje is elkísért a rendezvényre. Hosszú évek hagyománya ugyanis, hogy havonta egyszer Tőzsér Judit és családja vendégül látja a Wojtyla-sorsközösséget, alkalmanként százhúsz adag ételt felajánlva a létesítmény gondozottjai részére. Így történt ez ma is.

Tőzsér Judit meghívására immáron másodszor tette tiszteletét a Wojtyla Házban Balogh Andrea Johanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, az EMMI sajtófőnöke, aki tolmácsolta prof. dr. Kásler Miklós miniszter üdvözlő szavait és átadta ajándékait.

Ekként hangzott a miniszteri üzenet: „Amint minden rossznak gyökere az önzés, úgy minden jónak gyökere a szeretet. Nélküle a gazdag is szegény, vele a szegény is gazdag.”A Karol Wojtyla Barátság Központ sokkal több annál, mint egy épület, ahol a rászorulók naponta meleg ebédet kaphatnak. Ez egy olyan közösségi tér, ahol minden ide érkező számára biztosított a lelki és szellemi feltöltődés. A Karol Wojtyla Barátság Központ egyben szociális, rehabilitációs intézmény, imaház, kiállító terem, előadások helyszíne, vagy amikor éppen hajvágásra van szükségük a rászorulóknak, akkor fodrászat. Egyszóval Barátság Ház, ahol mindenki segítségre és közösségre találhat. A Harvard egyetem jelenleg is tartó kutatásában professzorok 75 éve több mint 700 embert vizsgálnak, hogy mi teszi őket boldoggá. A kutatások azt bizonyítják, hogy azok tartják magukat igazán boldognak, akiknek van kire támaszkodniuk, akiknek jól működő, összetartó emberi kapcsolatai vannak. Ezt biztosítja a Barátság Központ, amely nem működhetne ilyen sikeresen a közösség együttes munkája nélkül, az egyház, az önkormányzat, az állam, a civilek és önkéntesek támogatása nélkül. A rászorulókért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség, és ezek mind adottak ebben a Házban. Önök azok, akik legtávolabb merészkednek ahhoz, hogy segítsenek. Köszönjük az áldozatos, közösségért végzett munkájukat!”

– Ahol tisztelet uralkodik, ott kevésbé betegszik meg az emberi lélek. A hit, szeretet ereje igenis működik. A legnagyobb csodák pedig lélekből fakadnak – hangsúlyozta Lévai Jánosné.

A meghitt esemény fényét a népkonyha „házi kórusának” éneke és Tóthné Király Enikő gitárjátéka emelte, továbbá élő web kamerás közvetítést láthattak a jelenlévők a Lourdes-i barlangból.

Végül közösen imádkoztak az egybegyűltek, majd elkezdődött a szokásos napi ebédeltetés. Az első tál ételt – zúzapörköltet tésztával, kenyérrel és süteménnyel – Kásler Miklós miniszter úr nevében Balogh Andrea adta át, utána– jókívánságok kíséretében– Tőzsér Judit„kézbesítette”családja ebédadományát a sorban állóknak, Lévai Jánosné segítő közreműködésével.

A rászorultak két darab ajándék kispárnával és a jóllakottságérzésével távozhattak az Egressy utcai szociális intézmény épületéből.