Kezdőlap Gazdaság A Parlament jóváhagyta az EU és Vietnam közöti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást

A Parlament jóváhagyta az EU és Vietnam közöti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást

A Parlament támogatta „az Unió és valamely fejlődő ország között valaha létrejött legkorszerűbb, legátfogóbb és legambiciózusabb [szabadkereskedelmi] megállapodást” Vietnammal.
 A képviselők 401 szavazattal, 192 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett támogatták a szabadkereskedelmi megállapodást. Az „Unió és valamely fejlődő ország között valaha létrejött legkorszerűbb, legátfogóbb és legambiciózusabb megállapodás” segíti magas szintű normák és szabályok terjedését a térségben, és akár egy regionális szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodáshoz is elvezethet, hangsúlyozza a Parlament a döntést kísérő állásfoglalásában, amelyet 416 szavazattal, 187 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadtak el. A megállapodás ugyanakkor a szabad, tisztességes és kölcsönös kereskedelmet támogatja „egy olyan időszakban, amelyet a protekcionista tendenciák erősödése és a többoldalú szabályalapú kereskedelem alapvető megkérdőjelezése jellemez”, vélik a képviselők.  Csaknem az összes vámtarifa megszűnik A megállapodásnak köszönhetően a következő tíz év során fokozatosan lebontják a két fél közti kereskedelmet, többek között a Vietnam szempontjából legfontosabb európai exporttermékeket ( gépeket, autókat és vegyi anyagokat) sújtó összes vámtarifát. A megállapodásnak köszönhetően a banki, tengeri fuvarozási, postai és egyéb szolgáltatásokat kínáló európai cégek jobban hozzáférnek majd a vietnami piachoz. Ezen kívül európai vállalatok indulhatnak majd vietnami állami és pár nagyvárosi, így hanoi közbeszerzési pályázatokon is. A megállapodás védelmet nyújt 169 eredetvédett európai termék – Magyarországról a pálinka, a törkölypálinka és a Tokaji – számára. A megállapodás emellett a környezetvédelemnek és a társadalmi változásoknak – például a munkavállalói jogoknak – is előmozdítója lesz Vietnamban. Vietnam elkötelezte magát az éghajlatváltozás mérséklését célzó Párizsi megállapodás végrehajtása mellett. A vietnami kormány emellett a Parlament sürgetésére a kényszermunkára és az egyesülés szabadságára vonatkozó, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által előírt alapvető egyezményt is ratifikálni fogja idén (kényszermunka), illetve 2023-ban (egyesülés szabadsága). Az emberi jogok megsértése esetén a szabadkereskedelmi megállapodás felfüggeszthető. A szabadkereskedelmi megállapodás részleteiről itt olvashat (angolul).  Kormányok és külföldi vállalatok közötti nézeteltérések rendezése A Parlament 407 szavazattal, 188 ellenszavazat és 53 tartózkodás mellett az Unió és Vietnam közötti befektetésvédelmi megállapodáshoz is hozzájárulását adta. A megállapodás független befektetési bíróságokat hoz létre, amelyek a kormányok és a külföldi befektetők közti vitás kérdésekben döntenek majd. A parlamenti döntés indoklását tartalmazó állásfoglalást 406 szavazattal, 184 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. 
Geert Bourgeois (ECR, Belgium) jelentéstevő„A most elfogadott, modern megállapodás egyedülálló lehetőséget ad az Uniónak arra, hogy olyan komoly szereplőként léphessen fel a geopolitikai színtéren, aki kiáll a multilaterális kereskedelem mellett, elutasítja a protekcionizmust, és világszerte a munkavállalói és emberi jogok, illetve a környezetvédelem mellett foglal állást. A megállapodás hozzájárul a jobb életkörülmények kialakulásához Vietnamban, új és jobban fizető munkahelyeket teremt, a kis- és nagyvállalatok számára egyaránt csökkeni a költségeket, és a feleknek kölcsönösen jobb hozzáférést biztosít egymás piacához” – mondta a témáért felelős konzervatív belga képviselő, akinek felszólalása itt tekinthető meg.
Bernd Lange (S&D, Németország), a nemzetközi kereskedelmi bizottság elnöke„Megtanultuk a történelemből, hogy nem az elszigeteltség változtatja meg az országokat. Ezért szavaztuk az Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás mellett. Így Vietnamban és a régióban egyaránt megerősíthetjük az Unió szerepét. Különösen fontos ez olyan területeken, ahol vita van közöttünk, például a sajtószabadság vagy a politikai vélemények szabadsága terén. Nagyobb mozgásteret harcoltunk ki a vietnami civil szféra számára. Mostantól az a dolgunk, hogy odafigyeljünk, hogy a gyakorlatban hogyan valósul meg a megállapodás.” A bizottság elnökének felszólalása itt tekinthető meg.  
A következő lépések A megállapodás az azt követő hónapban lép életbe, hogy a Tanács hivatalosan is lezárja a szabadkereskedelmi megállapodást, és a felek értesítik egymást az eljárások befejeztéről. Nem ez a helyzet a befektetésvédelmi megállapodás esetében, amelyet az életbe lépéshez először az összes tagállamban ratifikálni kell.  Háttér Vietnam Szingapúr után az Unió második legnagyobb kereskedelmi partnere a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN). A két fél közötti áruforgalom évente 47,6 milliárd euróra rúg, a szolgáltatások kereskedelme pedig 3,6 milliárd euró értékű. Ugyan az Unió évről évre öt-hét százalékkal növeli a Vietnamba irányuló exportját, azonban azzal 2018-ra még mindig 27 milliárd euróval lemaradt az EU-ba exportáló Vietnam mögött. Európa leginkább távközlési berendezéseket, ruhaneműt és élelmiszeripari termékeket importál Vietnamból, míg fő exportcikkei gépipari és szállítóeszközök, vegyipari cikkek és mezőgazdasági termékek. A vita magyar felszólalói
Győri Enikő (EPP)

További információ
Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2020.2.12.)A vita felvételről (2020.2.11.)A név szerinti szavazás eredménye itt lesz elérhető (2020.2.12.)A sajtótájékoztató itt lesz elérhető (2020.2.12.)Jelentéstevő: Geert Bourgeois (ECR, BE)Az eljárás lépései – egyetértés, szabadkereskedelmi megállapodás (angolul)Az eljárás lépései – egyetértés, befektetésvédelmi megállapodás (angolul)EP kutatószolgálat: Az EU-Vietnám közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodás (2019.11.14., angolul)EP kutatószolgálat: A Vietnámmal kötött kereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodások röviden (2020. február, angolul)Interjú a jelentéstevővel: Amit az EU–Vietnám kereskedelmi megállapodásról tudni érdemesHáttér a szabadkereskedelmi megállapodásról (angolul)Szabadon felhasználható kép- és hanganyagA szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően várhatóan felível az EU és Vietnám közötti kereskedelem ©Zapp2photo/Adobe Stock