Kezdőlap Régió Cégek százezrei dobhatják el a számlatömbjeiket nyárig

Cégek százezrei dobhatják el a számlatömbjeiket nyárig

Kutatás: 31% még mindig kézi számlatömböt használ

Több százezer vállalkozónak kell hamarosan eldöntenie, hogy a megszokott kézi számlatömbök mellett marad vagy inkább modernebb számlázási módszerre vált. Mint ismert 2020. július 1-től bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az érintett számlákat pedig ÁFA tartalomtól függően 1, max. 4 napon belül be kell küldeni az adóhatóság rendszerébe.

A GKI Gazdaságkutató Intézet és a Billingo online számlázó 1068 hazai kkv-t kérdezett meg januárban a számlázási kultúrájukról. A válaszadók 4%-a katás, 12%-uk kivás volt, a többi cég a számviteli törvény hatálya alatt működött. A válaszok alapján 31%-uk még mindig kézi számlatömbbel számláz. A katások körében pedig csaknem kétharmad a kézi számlatömbbel számlázók aránya. A válaszok alapján a jelenleg nem online számlázók kb. ⅓-a tervezi, hogy online számlázásra vált a közeljövőben. A váltást leginkább az új módszertől való idegenkedés késlelteti. Valamint a vállalkozások egy része nem akar lemondani a visszadátumozás lehetőségéről, holott ez a “kiskapu” most mindenki számára egyértelműen bezárul.

“Az online adatszolgáltatás bővítése különösen a katásokat, az áfamentesen számlázókat és az adószámos magánszemélyeket érinti majd, illetve a kisértékű számlákat kiállító egyéb vállalkozásokat. Rájuk eddig az esetek többségében nem vonatkozott az adatszolgáltatási kötelezettség. Jól látszik, hogy a többségük jelenleg még mindig kézi számlát állít ki a vevőinek” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo.hu online számlázó ügyvezetője.

Extra adminisztrációt hoz az adatszolgáltatás bővítése

“Az adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállított kézi számlák egyes adatait a NAV Online Számla rendszerébe fel kell tölteni. Erre 2020. július 1-től az 500 000 Ft, vagy annál nagyobb áfatartalmú számlák esetében a kiállítást követő 1 nap, az ennél kisebb összegű áfát tartalmazó, valamint áfa felszámítása nélkül kiállított számlák esetben 4 nap áll rendelkezésre” – mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

További újdonság, hogy július 1-től minden belföldi adóalany által, más belföldi adóalanynak kiállított kézi számlát is rögzíteni kell. Nem számít a számla összege, a kiállító, illetve a címzett vállalkozási és adózási formája sem. Ez pedig tovább bővül majd 2021. január 1-étől, amikor is minden belföldi és külföldi magánszemély, illetve külföldi adóalany és más szervezet számára kiállított számlát is rögzíteni kell. Azaz attól kezdve minden számlát látni fog a NAV.

Automatizált adatszolgáltatás felé terelnek a könyvelők is

Az extra adminisztráció teljesítése azonban a könyvelőknek is időráfordítással jár.  Emiatt valószínűleg sokan nem is akarják majd vállalni. Ha igen, akkor csak külön díj fejében. Fontos tudni, hogy az adatszolgáltatást bárki elvégezheti, a vállalkozó maga, a könyvelője vagy akár ezzel megbízott személy is. Azonban a nap mindenkinek csak 24 órából áll. Napi több kézi számlánál az adatszolgáltatás teljesítése már heti több órát is felemészthet. A hibás vagy késedelmes teljesítés miatt pedig akár 500 000 Ft mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV.

A Billingo.hu online számlázóval az adatszolgáltatási kötelezettség teljesen automatizálható, és a számlakiállítás is lényegesen gyorsabb, olcsóbb a kézi számlázásnál. A kiállított számlákat nem kell nyomtatni és tárolni, bármikor, bárhonnan hozzáférhető, kereshető, szűrhető, ismételhető. Ráadásul a könyvelőnek is online hozzáférést adhatunk a számlákhoz, és a kintlévőségek behajtására írt felszólítások küldése is automatizálható.