Kezdőlap Régió Drágulást és áresést is tartogat az ingatlanpiac 2020-ra

Drágulást és áresést is tartogat az ingatlanpiac 2020-ra

A reálbérekkel azonos szintű áremelkedés várható 2020-ban az ingatlanpiacon, kiugró visszaesésre vagy emelkedésre nem lehet számítani. A jó adottságú lakások értéke továbbra is nőni fog, de a területi elhelyezkedése vagy elrendezése miatt kevésbé vonzó ingatlanok árából akár 15 százalékot is le lehet majd alkudni – prognosztizálja Gadanecz Zoltán a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Stagnálással indult az év az ingatlanpiacon, de tavasztól emelkedésre lehet számítani. A gazdaságban zajló pozitív folyamatok hatnak az ingatlanpiacra is, a növekedés folytatódik, idén a reálbérekkel azonos szintű árnövekedésre lehet számítani.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, nagy változás az előző évekhez képest, hogy míg a jobb paraméterekkel rendelkező ingatlanok ára tovább emelkedik, addig a kevésbé jó adottságúaké inkább csökkenni fog.

„15 százalékos alkuk is előfordulhatnak azoknál a lakásoknál, házaknál, melyeknek a paraméterei nem kifejezetten jók. Ilyen lehet egy tetőtéri lakás, ahol nagyobb a félelem, hogy beázik, vagy egy földszinti, ahová könnyebben betörhetnek. Az elmúlt esztendőkben örültek a vevők, hogy alap paraméterekre megfeleltek az ingatlanok, és a kényesebb igények felett szemet hunytak. Ez a trend most visszarendeződni látszik és egyensúlyi viszony alakul ki. Pont ezért alkuk is vannak a vételárak tekintetében” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy ha valaki pénzzé szeretné tenni az ingatlanát, akkor nincs értelme sokáig tartani az árát.

Gadanecz Zoltán azt is elmondta, vidéken azokon a településeken lehet még egyfajta áremelkedés, ahol ez korábban nem történt meg. Ilyen város Kaposvár, esetleg Szeged, ahová később gyűrűzött be a befektetői kedv.

„Ezeken a helyeken még minimális áremelkedés tapasztalható, ami később fog lecsengeni például Budapesthez képest. Itt az ikerházas, társasházas építkezések felhúzó ereje picit tovább tart ki, mert később is kezdődött” – nyilatkozott.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról is szót ejtett, hogy mivel Magyarország közkedvelt hely lett a külföldiek számára, egyre színesebb a vásárlói réteg. Egyre nagyobb számban jelennek meg a francia, német, angol, spanyol, ír vevők, de dömpingre ezzel együtt sem lehet számítani.