Kezdőlap ÉT-TRENDEK Gasztronómiai időutazás a barokk korba

Gasztronómiai időutazás a barokk korba

Layout 1

A Kunsági Női Borrend hivatalos ünnepének választotta a Bálint napot, Balassi Bálintra, a reneszánsz művészetet újra virágzásnak indító költőre emlékezve. A borrend 2019. év végén töltötte be megalakulásának 10 éves évfordulóját, melynek megünneplésére 2020. február 15-én,  szombaton kerül sor a Hotel Három Gúnár rendezvényházában.

A borrend a 10 éves jubileumi ünnepséget szakmai előadásokkal köti össze, mely rendezvény fővédnöke Koch Csaba az Év Bortermelője Magyarországon, védnöke Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke lesz. 

A meghívást több mint 30 társ borrend elfogadta, akik az ország borvidékeit képviselik. Részt vesznek továbbá a rendezvényen a Kunsági Női Borrend tagjai, családtagjaikkal, barátaikkal és az előadásokra hívják, várják a téma iránt fogékony kecskemétieket is.

Mint a borlovag hölgyek valamennyi tevékenysége, ez a program is szorosan kapcsolódik a borrend alapszabályban deklarált céljához:

„ A minőségi szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos hagyományok ápolása, a kultúra, a művészetek, a gasztronómiai ismeretek és a bor kapcsolatának ismertetése, népszerűsítése.”

Az idei ünnepség 5 részes gasztronómia történeti sorozatuk harmadik részeként az ókor és a reneszánszot is magába foglaló középkor után, a 16-18.-századi barokk érába kalauzolja a résztvevőket.


A 10 órától kezdődő program keretében először 2 szakmai előadást hallgathatnak meg a jelenlévők, a kor étkezési szokásairól:

– Étkezési szokások Európában és a magyar főúri udvarokban, a barokk korban – címmel

   Előadó: Osztényi Éva művészettörténész, Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, és

 – Népi kultúra és népi táplálkozás a barokk korban – címmel

   Előadó: Szabóné Bognár Anikó történész-néprajzkutató, a Kecskeméti Katona József

   Múzeum munkatársa előadásában.

A szakmai programot követően rövid zenei időutazás következik a 16-18 századba, majd a délelőttöt jubileumi megemlékezés és ünnepélyes borrendi avatás zárja.

Az ünnepség végén a házigazda Kunsági Női Borrend tagjai ünnepi ebédre invitálják a társ borrendek képviselőit, ahol a barokk kor autentikus étkeit kínálják a Három Gúnár séfjei tálalásában. A programot jókedvű beszélgetés zárja.

A délelőtti előadások nyilvánosak és ingyenesek, az ebéd zártkörű.

A hölgyek szeretettel várják a téma iránti érdeklődőket.