Kezdőlap Jótékonyság Hátrányos helyzetű gyerekek ellátását segítenék új vizsgálati eszközökkel

Hátrányos helyzetű gyerekek ellátását segítenék új vizsgálati eszközökkel

Budapest, 2020. február 12. – Két pályázattal is segíti az „Egy Szív a Gyermekekért” Alapítvány a hátrányos helyzetű területeken élő gyermekek alapellátását végző orvosokat. A kiírásokban foglalt feltételeknek megfelelő ellátóhelyek ingyenesen juthatnak hozzá egyszerűen kezelhető és rendkívül költséghatékony diagnosztikai eszközökhöz. Az innovatív berendezéseknek köszönhetően könnyebbé válhat az érintett praxisok számára a magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása olyan régiókban, ahol ez egyébként – a megfelelő diagnosztikai eszközök hiányában – nem lenne elérhető.

Közel 30 éve foglalkozik az „Egy Szív a Gyermekékért” Alapítvány azzal, hogy speciális egészségügyi ellátást igénylő kicsik számára keressen és biztosítson gyógyulást hozó megoldást, akár a nemzetközi ellátórendszerben. Összefogva hazai és külföldi gyógyintézetekkel, 2004-től támogatást nyújtanak a fiatal egészségügyi szakembereknek is a legújabb gyógyászati technikák elsajátításához. A cél mindig ugyanaz: a lehető legjobb feltételeket teremteni a betegséggel küzdő gyermekek gyógyulásához.

„Évek óta dolgozunk azért, hogy minél többet segítsünk – anyagi lehetőségeinken belül – a gyermekeknek a gyógyulásban, az őket kezelő orvosoknak pedig a gyógyításban. Tudjuk, hogy ez egyes hátrányos helyzetű régiókban kifejezetten nagy kihívást jelenthet a mindennapokban. Két pályázattal tudjuk őket támogatni jelenleg: az egyiket tavaly decemberben indítottuk, kifejezetten a házi gyermekorvosok részére, az újabb pályázati kiírás pedig a gyermekeket is ellátó házi orvosi (vegyes) praxisok számára kínál lehetőséget. Mindkét esetben a 77 Elektronika Kft. egy-egy műszerére tudnak pályázatot beadni a feltételeknek megfelelő praxisok” – mondta el Dr. Kelenhegyi Judit, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Házi Gyermekorvosok Országos Szakmai, Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesületével közösen kiírt pályázatban olyan egyesületi tagok vehetnek részt, akik legalább 600 fős praxissal rendelkeznek. Közülük is előnyt élveznek azok a pályázók, akik laboroktól, szakrendelésektől távolabb végeznek ellátást. A vegyes praxisok (házi orvosok/családorvosok) esetében a pályázati kritérium a minimum 1000 fős ellátotti kör – köztük legalább 150 gyermekkel. A pályázatra folyamatosan lehet jelentkezni, az Alapítvány Kuratóriuma az Egyesület javaslata alapján, anyagi lehetőségeinek függvényében hozza meg támogató döntését. További információk az Alapítvány honlapján olvashatók.

Mindkét pályázatban a száz százalékban magyar tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft. által felajánlott, modern diagnosztikai berendezésekre tehetnek szert a praxisok. Az elnyerhető SmartTester készülékkel a hemoglobin A1c (HbA1c) értéket lehet mérni, mely lehetővé teszi, hogy a beteg megelőző három havi várcukor szintjére vonatkozóan lehessen következtetéseket levonni, de emellett a CRP értéket is képes elemezni az eszköz, mely a test gyulladásos illetve, kezdődő gyulladásos állapotának kimutatását teszi lehetővé megbízható módon. A készülékről és a további mérhető paramétekről információ ezen a linken érhető el.

A SmartTester-en kívül egy egyszerűen kezelhető és rendkívül költséghatékony vizeletanalizátorokhoz juthatnak a rendelők, ami mellett kézi fülvizsgáló eszköz (otoszkóp) is megpályázható. Ezek a megbízható eszközök nagyban hozzájárulhatnak a magas színvonalú, pontos mérési eredményeken alapuló diagnózishoz olyan régiókban, ahol egyébként nem érhetők el helyben ilyen vizsgálatok.

Az Alapítványnak bárki nyújthat értékes hozzájárulást kisebb-nagyobb adományokkal, illetve SZJA-felajánlásokkal, de a vállalkozások is sokat segíthetnek gyűjtőgömbök elhelyezésével saját üzletükben vagy irodai recepciójukon. A támogatók között már számos nagyvállalat megtalálható, az „Egy Szív a Gyermekékért” Alapítvány Facebook oldalán pedig a gyógyuló kicsik történeteit is megismerhetik a felajánlók.