Kezdőlap Sport Küzdelem, sok nevetés, egymás biztatása, segítése jellemezte a III. Oroszlán Kupát

Küzdelem, sok nevetés, egymás biztatása, segítése jellemezte a III. Oroszlán Kupát

A Kecskeméti Szent László Lions Club, fiataljai a Kecskeméti Szent László Leo Club, a Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézményével közösen, kecskeméti és Bács-Kiskun megyei értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézmények gondozottai számára szervezett csapat sportversenyt.

18, hat fős csapatot hívtak meg, kísérőikkel és szurkoló táborukkal együtt. A versenybe és a lebonyolításba, csak úgy, mint tavaly a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma és a Református Gimnázium diákjait is bevonták. Minden 6 fős sérültekből álló versenyző csapathoz + 2 fővel csatlakoztak, valamint a lebonyolítási feladatokba is besegítettek. Ez a nap szemléletváltó nap is volt számukra.

A gondozókkal, a lions ifjúsági tagozata a Leo klub tagjaival, akik főleg a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskola tanulói, a szervező Kecskeméti Szent László Lions Club tagjaival önkénteseivel együtt, közel 300-an vettek részt a rendezvényen. Az állomásokon a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai végeztek önkéntes munkát, 20 fővel.

A verseny elemeket a Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézménye munkatársai állították össze szintén önkéntes munkában. Így a versenyzők a 18 állomáson összemérhették tudásukat többek között, babzsák dobálásban, kockacukortorony építésben, kapura rúgásban, kosárra dobásban és célba dobásban, gyöngyfűzésben, labdaválogatásban, sportpoharazásban,  tekézésben és egy teszt kitöltésében is, mely az egészséges életmódról szólt.

A sportverseny célja, túlmutatott az esélyegyenlőség megteremtésén.  Az értelmi sérültek számára a teljes élet örömét nyújtó játék, a versenyszellem, a kapcsolatépítés, az együttműködés, az ügyesség – és mozgáskoordináció fejlesztése, egymás segítése, a mozgás élménye, a megszokott környezetből való kimozdulás, a győzelem mámora, mind-mind megvalósulhat egy ilyen rendezvény kapcsán. A versenyen természetesen csak győztesek lehettek, hisz a kupákon és díjakon kívül, minden versenyző ajándékot, tízórait és ebédet is kapott. A megjelenteket Engert Jakabné KMJV alpolgármestere és Boronkay Gusztáv a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége Kormányzója is köszöntötte.

A verseny lebonyolításába bevont Kecskeméti Szent László Leo Club tagjai, egy-egy ilyen rendezvényen a szervezés elsajátításán túl, gyakorolják az együttműködést, a toleranciát és a másság elfogadását. A résztvevők számára, klubtagjainkkal és önkénteseinkkel végzett közös feladatok során a generációk közötti határok is fellazulnak. 

A program megszervezéséhez a klub anyagi támogatást kapott a NEA-MA-19-Ö-V-0137 és az EFOP-1.3.5-16-2016-00890 azonosító számú pályázatokból, a klubtagok és szponzorok felajánlásaiból.