Kezdőlap Rendőrségi hírek MENEKÜLNI PRÓBÁLT AZ EMBERCSEMPÉSZ

MENEKÜLNI PRÓBÁLT AZ EMBERCSEMPÉSZ

Elfogták a Bács-Kiskun megye területén szolgálatot teljesítő rendőrök azt a férfit, aki szíreket próbált meg Ausztriába juttatni

Nagybaracska közelében 2020. február 17-én 0 óra 55 perckor a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség járőrei igazoltatni akartak egy szerb honosságú autót, ám sofőrje megállás nélkül, nagy sebességgel továbbhajtott. Alig öt perccel később és néhány kilométerrel távolabb azonban a Készenléti Rendőrség járőrei megállították a kocsit, és intézkedés alá vonták a vezetőjét, egy 48 éves szerb férfit.

Az autóban a sofőrön kívül további öt utas tartózkodott, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Ők az egyenruhások kérdésére szír állampolgárnak vallották magukat.

A jármű szerb állampolgárságú sofőrje a gyanú szerint az illegális migránsoknak segítséget nyújtott abban, hogy a jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak.

A gépkocsivezetőt a járőrök a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre előállították. Ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A férfit a nyomozók gyanúsítottkénti kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Az illegális migránsokat – meghallgatásuk után – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.