Kezdőlap Kiemelt A Fizetési Pont a koronavírus elleni küzdelem érdekében rekordidő alatt vezette be...

A Fizetési Pont a koronavírus elleni küzdelem érdekében rekordidő alatt vezette be a 15 ezer forint alatti kártyás vásárlásokra a PIN kód mentességet

Magyarországon elsőként a Fizetési Pont tette lehetővé POS termináljain a 15 ezer forint alatti, PIN-kód megadása nélküli vásárlást.

A koronavírus terjedése okozta veszélyhelyzetre való tekintettel, az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében a Magyar Kormány 5.000 forintról 15.000 forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók limitjét. Az erről szóló kormányrendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben és a mai napon lépett hatályba.

A Fizetési Pont rekordidő alatt tett eleget a kormányrendeletben meghatározott limitemelésnek: A Fizetés Pont által üzemeltetett POS terminálok már a mai naptól – a kormányrendelet hatályba lépésének napjától – átálltak a magasabb limitre, így 15.000 forint alatt az érintéses fizetéssel használt bankkártyák esetén csak akkor kérnek PIN-kódot, ha a kibocsátó bank a limitemelést még nem hajtotta végre.

„Közös társadalmi feladatunk a koronavírus terjedésének megfékezése. A Fizetési Pont mindent megtesz, amivel Magyarország innovatív POS terminál üzemeltetőjeként hozzá tud járulni a közös erőfeszítésekhez.

Kutatások bizonyították, hogy a bankkártyás fizetés jelentősen biztonságosabb a készpénzes fizetésnél. A WHO két hete hívta fel a figyelmet arra, hogy aki csak teheti, kerülje a készpénz használatát, mert a bankjegyeken és az érméken is terjedhet a koronavírus. Éppen ezért üdvözöljük, hogy a Magyar Kormány lehetővé tette a limitemelést, hiszen így a kártyás fizetési tranzakciók közel 90% fizikai érintkezés nélkül megtörténhet.

A Fizetési Pont POS termináljait üzemeltető boltok és szolgáltatók pénztárosainak és vevőinek biztonsága érdekében úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg az április 15-i véghatáridőt, hanem azonnal, már a mai naptól bevezetjük a 15.000 Ft vásárlási összeg alatt a PIN kód nélküli érintéses fizetést,” mondta dr. Feith Zoltán, a Fizetési Pont vezérigazgatója.

Mivel a Fizetési Pont korszerű, úgynevezett intelligens POS termináljai az okostelefonokkal történő egyérintéses fizetést is támogatják, akár a 15.000 Ft feletti vásárlásoknál sem kell PIN kódot megadni, ha a fizetési művelet okostelefonnal történik.